Laborie - Carignan

2019, Languedoc-Rousillon, Languedoc AOP

Deze sappige wijn heeft een mooie kersenrode kleur. In de neus een uitbundigheid aan rood fruit en hinten vanille. In de smaak zacht en rijp rood fruit met een soepele volle afdronk. Dit is een wijn die breed inzetbaar is. Heerlijk bij vleesgerechten, diverse hardere kazen, maar ook bij geroosterde groenten en gerechten met rijke sauzen.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Languedoc-Rousillon
Appelatie / Herkomst:
Languedoc AOP
Druivenras:
Carignan
Serveertemperatuur:
16-18°C
6,50

5,40 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

De uit Spanje afkomstige carignan behoort tot 's werelds meest geplante blauwe druivensoorten. Buiten Spanje wordt hij vooral gecultiveerd in het Zuid-Franse Languedoc-Roussillon. Als men de druif conventioneel vergist, ontstaat een kleurrijke wijn met behoorlijk wat zuren en tannines maar als hij à la beaujolais wordt bereid (via de zogeheten macération carbonique), dan wordt zijn smaak soepel en fruitig. Kwaliteitswijnen kunnen ook verkregen worden van oude stokken. Er kunnen dan aroma's van specerijen, kruiden en wildbraad ontstaan. Deze Cuvée wordt gemaakt in de Languedoc, Zuid-Frankrijk, van wijngaarden die speciaal zijn geselecteerd door het wijnmakersteam. De druiven van deze Carignan Vieilles Vignes komen van stokken van minimaal 40 jaar oud. De wijn wordt geproduceerd en op de markt gebracht door een coöperatie die de oogsten van kleinere wijnboeren opkoopt en hun belangen behartigt.

Informatie gebied:

De Languedoc-Roussillon is een fascinerende regio waar de druivenstokken en de Middellandse Zee elkaar tegen komen. Het is tevens het grootste wijngebied van Frankrijk. De laatste 15 jaar heeft de regio een transformatie doorgemaakt door de komst van een nieuwe generatie wijnmakers, met de focus op kwaliteit en duurzaamheid. Tot die tijd was een groot deel van de wijnen goedkoop en van middelmatige kwaliteit. Tegenwoordig vindt de wijnliefhebber die naar ambachtelijke, individuele, terroir-gerichte wijnen zoekt, hier een diversiteit aan interessante wijnen die bovenal zeer correct geprijsd zijn. Helaas is het lastig om deze wijnen te vinden doordat het een groot en onduidelijk herkomstgebied is voor de consumenten. In tegenstelling tot gerenommeerde gebieden als de Bordeaux, Bourgogne of Rhône is er nog geen bewezen staat van dienst. Alle structurele problemen daargelaten komt er een heerlijke verscheidenheid aan druiven vandaan. Zoals Syrah, Grenache, Mourvèdre en Carignan van oude stokken voor rood. En voor wit, Bourboulenc, Clairette, Marsanne, Roussanne en Viognier. Elke druif heeft zijn favoriete herkomst en levert heerlijke unieke wijnen af.