l'Auratae - Catarratto-Pinot Grigio

2019, Sicilië, Terre Siciliane IGT

Dit is een fris-fruitige witte, biologische wijn die profiteert van een verkoelende zeebries die de hitte van Sicilië tempert. Er zit voor 60% van de inheemse druif Catarratto in deze wijn en 40% de internationaal bekende Pinot Grigio. Ze komen van een wijngaard in het uiterste westen van Sicilië, bij Trapani. Opmerkelijk is het verschil in oogst moment tussen de twee rassen: de Pinot Grigio wordt geplukt begin augustus en de Catarratto pas in de tweede helft van september. Beide soorten worden met de hand geplukt. Nadat ze druiventrossen werden ontsteeld, werden ze zacht geperst en vervolgens onder temperatuur-gecontroleerde condities (18 graden) vergist gedurende 3 weken. Er vond geen malolactische omzetting plaats om de frisheid in de wijn te behouden. De de fermentatie werden de twee soorten geblend en tot eind december op hun dode gistcellen opgeslagen. Hierdoor krijgt de wijn meer complexiteit. Het resultaat is een heerlijke wijn voor alledag als aperitief of als maaltijdbegeleider. Aroma's zijn vooral van citrus en tropisch fruit.


Land:
Italië
Jaartal:
2019
Regio:
Sicilië
Appelatie / Herkomst:
Terre Siciliane IGT
Druivenras:
Catarratto, Pinot Grigio
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
6,95

6,46 per 6

+

Omschrijving

Feudo di Santa Tresa is sinds 2002 in handen van Stefano Girelli, (zus) Marina Girelli en hun zakenpartner Massimo Maggio. Allen hebben een achtergrond in de wijnindustrie en toen de mogelijkheid zich aandeed om het uit 1697 daterende domein te kopen twijfelde ze geen moment. Sinds de aankoop is het domein in alle glorie hersteld en wordt er biologisch en duurzaam gewerkt. Dat komt voort uit de filosofie om het domein onderdeel van de omgeving te laten zijn. Zo wordt er gezorgd dat wilde planten en bloemen de kans krijgen om te groeien, dat trekt diverse insecten en dieren aan, die op hun beurt zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Deze wijn maakt deel uit van een project waarin niet alleen de druiven biologisch worden geproduceerd maar ook alle gebruikte materialen duurzaam/gerecycled zijn.

Het domein is gelegen in Vittoria in het zuidoosten van Sicilië en heeft 50 hectare aan wijngaarden voor een groot deel op een bodem van "Terra Rossa", een bijzondere bodem van een laag rode leem, met daaronder een dikke laag kalksteen. De dikke kalklaag werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs in de droge, warme zomer voldoende vocht krijgt. Een belangrijke eigenschap voor kwalitatieve wijnbouw op Sicilië.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling