l'Auratae - Nero d'avola

2019, Sicilië, Terre Siciliane IGT

Deze wijn is gemaakt van 100% Nero d'Avola, een inheemse druif van Sicilië. Oorspronkelijk afkomstig uit het oostelijk gelegen Avola (de naam betekent: de zwarte van Avola), de druif is sindsdien op veel plaatsen op het eiland aangeplant. Met groot succes. De wijngaarden voor deze wijn liggen in de uiterste westelijke punt van Sicilië: uit de buurt van Trapani, waar een welkome zeebries waait die de hitte wat tempert. Begin oktober worden de druiven geoogst. Daarna worden de trossen ontsteeld en met zachte druk geperst. De temperatuur-gecontroleerde vergistingsinstallatie houdt de temperatuur op 28 graden, terwijl de wijn opgepompt wordt en over de hoed wordt gegoten om een goede extractie te verkrijgen. In de wijn valt op hoezeer de tannines (die toch fors kunnen zijn in een Nero d'Avola wijn) zacht en soepel zijn. Toch is de wijn voldoende gestructureerd, waarmee hij een prima maaltijdbegeleider is. Verder rode bessen, die hem mooi laten passen bij gerechten met rood vlees en tomaten.


Land:
Italië
Jaartal:
2019
Regio:
Sicilië
Appelatie / Herkomst:
Terre Siciliane IGT
Druivenras:
Nero d'Avola
Serveertemperatuur:
16-18°C
Biologisch:
  • Biologisch
6,95

6,46 per 6

+

Omschrijving

Feudo di Santa Tresa is sinds 2002 in handen van Stefano Girelli, (zus) Marina Girelli en hun zakenpartner Massimo Maggio. Allen hebben een achtergrond in de wijnindustrie en toen de mogelijkheid zich aandeed om het uit 1697 daterende domein te kopen twijfelde ze geen moment. Sinds de aankoop is het domein in alle glorie hersteld en wordt er biologisch en duurzaam gewerkt. Dat komt voort uit de filosofie om het domein onderdeel van de omgeving te laten zijn. Zo wordt er gezorgd dat wilde planten en bloemen de kans krijgen om te groeien, dat trekt diverse insecten en dieren aan, die op hun beurt zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Deze wijn maakt deel uit van een project waarin niet alleen de druiven biologisch worden geproduceerd maar ook alle gebruikte materialen duurzaam/gerecycled zijn.

Het domein is gelegen in Vittoria in het zuidoosten van Sicilië en heeft 50 hectare aan wijngaarden voor een groot deel op een bodem van "Terra Rossa", een bijzondere bodem van een laag rode leem, met daaronder een dikke laag kalksteen. De dikke kalklaag werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs in de droge, warme zomer voldoende vocht krijgt. Een belangrijke eigenschap voor kwalitatieve wijnbouw op Sicilië.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling