l'Auratae - Rosé

2019, Sicilië, Terre Siciliane IGP

Hoewel de bakermat van de Nero d'Avola in het zuidoosten van Sicilië ligt, bij de plaats Avola (letterlijk betekent de druifnaam: de zwarte van Avola), wordt dit druivenras sindsdien op veel meer plaatsen op het eiland verbouwd. Zoals in dit geval in het uiterste westen, bij de plaats Trapani, waar een zeebries voor verkoeling zorgt. De druiven voor deze rosé worden 7 a 10 dagen eerder geoogst dan de Nero d; Avola druiven die worden gebruikt voor de rode wijn. De reden is dat de zuurgraad in een roséwijn belangrijk is om het een frisse wijn te laten zijn. Je moet ze dus niet al te rijp plukken voor een goede rosé. De most komt maar kort in contact met de schilletjes van de druiven; zodoende krijgt hij zijn lichtroze / lichtrode kleur. Vervolgens komt de fermentatie op gang op een gecontroleerde temperatuur van 18 graden. De vergisting duurt 10 dagen. Het resultaat is een karakteristieke rosé met ladingen fris rood bessenfruit in de geur en smaak. Een levendige wijn die perfect is als aperitief, maar probeer hem ook eens bij garnalen.


Land:
Italië
Jaartal:
2019
Regio:
Sicilië
Appelatie / Herkomst:
Terre Siciliane IGP
Druivenras:
Nero d'Avola
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
6,95

6,46 per 6

+

Omschrijving

Feudo di Santa Tresa is sinds 2002 in handen van Stefano Girelli, (zus) Marina Girelli en hun zakenpartner Massimo Maggio. Allen hebben een achtergrond in de wijnindustrie en toen de mogelijkheid zich aandeed om het uit 1697 daterende domein te kopen twijfelde ze geen moment. Sinds de aankoop is het domein in alle glorie hersteld en wordt er biologisch en duurzaam gewerkt. Dat komt voort uit de filosofie om het domein onderdeel van de omgeving te laten zijn. Zo wordt er gezorgd dat wilde planten en bloemen de kans krijgen om te groeien, dat trekt diverse insecten en dieren aan, die op hun beurt zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Deze wijn maakt deel uit van een project waarin niet alleen de druiven biologisch worden geproduceerd maar ook alle gebruikte materialen duurzaam/gerecycled zijn.

Het domein is gelegen in Vittoria in het zuidoosten van Sicilië en heeft 50 hectare aan wijngaarden voor een groot deel op een bodem van "Terra Rossa", een bijzondere bodem van een laag rode leem, met daaronder een dikke laag kalksteen. De dikke kalklaag werkt als een spons en slaat water op, zodat de druivenstok zelfs in de droge, warme zomer voldoende vocht krijgt. Een belangrijke eigenschap voor kwalitatieve wijnbouw op Sicilië.