Marcel Deiss - Gewurztraminer

2016, Elzas, Alsace AOC

De belangrijke wijnmaker Marcel Deiss maakt niet alleen wijnen volgens het principe van complantation (waarbij de terroir-expressie voorop staat), maar ook wijnen waarin één bepaalde druif zit. In dit geval één van de meest speciale, Gewurztraminer. Deze druivensoort is niet gemakkelijk te verwerken voor een wijnmaker. Het moment in de groeicyclus waarop de zurenafbouw begint, valt niet altijd samen met het optimale moment van aroma-ontwikkeling. Dat stelt de wijnmaker voor een dilemma, want het samenspel tussen die sterke aroma's en de zuren is bij deze druivensoort essentieel. In het geval van deze wijn is dat uitstekend gelukt. In de neus heeft deze Gewurztraminer een bedwelmend aroma van honing, lychees, bloemen en zeer rijpe citrus. Doordat deze druif uit zichzelf niet veel zuren heeft, voelt de wijn zacht aan in de mond. Weldadig eigenlijk. Hij heeft een klein restzoetje. Toch heeft de wijn voldoende frisheid. Op het eind word je ook nog eens beloond met een erg lange afdronk. De wijn is heerlijk bij sterk gekruid eten (bijvoorbeeld Aziatisch eten) of, en dat is een klassieker, bij Munster kaas (die ook uit de Elzas afkomstig is).


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2016
Regio:
Elzas
Appelatie / Herkomst:
Alsace AOC
Druivenras:
Gewurztraminer
Serveertemperatuur:
8-10ΡC
Biologisch:
  • Bio-dynamisch
24,95

23,20 per 6

+

Omschrijving

Marcel Deiss

Enkele van de meest beroemde Elzas wijnen worden gemaakt bij Domaine Marcel Deiss door Jean-Michel Deiss, één van de voorlopers in de biodynamische beweging (sinds 1998 gecertificeerd). Het wijnhuis is opgericht in 1947 door Jean-Michel's vader Marcel Deiss nadat hij na de tweede wereldoorlog terugkeerde naar zijn geboorteplaats Bergheim. Wijnbouw binnen de familie is echter terug te voeren tot 1744. Vandaag de dag bezit het wijnhuis 27 hectare aan wijngaarden (verdeeld over negen dorpen) en produceert het zo'n 120.000 flessen per jaar. Sinds 2008 richt Jean-Michel zich volledig op het wijngaardbeheer. Zijn zoon Matthieu is verantwoordelijk voor het wijn maken, hij heeft ervaring opgedaan bij Stéphane Derencourt in Bordeaux en Jeffrey Grosset in Australië.

In de jaren 90 maakte Jean-Michel twee belangrijke keuzes. De eerste was om het wijnhuis om te vormen naar biodynamische wijnbouw, een keuze die tegenwoordig door veel van de beste wijnbouwers wordt gedeeld. De tweede, meer radicaal, was het negeren van het idee dat Alsace wijnen uit één druivenras worden geproduceerd. Hij plantte tot dertien verschillende druivenrassen in zijn wijngaarden, waarna ze gelijktijdig geoogst en gevinifieerd werden. Volgens Jean-Michel was dit in vroegere tijden heel normaal. Het uitgangspunt is dat het terroir terug te proeven is in zijn wijnen. De druiven spelen hierbij een ondergeschikte rol, ze zijn slechts een middel om de expressie van een plaats tot uiting te brengen. Of Zoals Jean-Michel Deiss het stelt: “Ik kwam tot het besef dat terroirexpressie in onze wijnen een plicht is en geen keuze. Terroir houdt geen rekening met de goedkeuring van je smaak. De grote terroirs dringen gewoon een bepaalde smaak op. De Elzas is rijk aan grote terroirs, en niet alleen de Grand Cru's".

AOC Alsace Grand Cru

De Elzas staat bekend om zijn diversiteit aan bodem typen en daarmee terroirs. De juiste balans tussen terroir en druivensoort is hierbij belangrijk. In tegenstelling tot de meeste wijngebieden in Frankrijk, zien dat de wijnen in de Elzas worden gemaakt van één druivenras waarbij dat druivenras ook op het etiket wordt vermeld. In de loop van de jaren zijn bepaalde druivenrassen synomiem geworden voor een bepaalde wijngaarden. De expressie van die combinaties geven de Elzas zijn internationale bekendheid om zijn stijl en klasse.

Oorspronkelijk wordt de AOC Alsace Grand Cru alleen toegekend aan wijnen gemaakt van één van de volgende druivenrassen Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris of Muscat. Waarbij het gebruikte ras op het etiket wordt vermeld. Deiss simpelweg negeerde deze regels wat uiteindelijk in 2007 leidde tot de mogelijkheid om voor twee van de 51 Grand Cru's meerdere druivenrassen te gebruiken. Het betreft de wijngaarden Altenberg de Bergheim en Kaefferkopf. Voor de overige 49 Grand Cru's is dit nog niet toegestaan maar dat weerhoudt Deiss er niet van om zijn blends afkomstig van Mambourg en Schoenenbourg onder het Grand Cru label uit te brengen.