Marcel Deiss - Gruenspiel

2013, Elzas, Alsace AOC

Deze witte wijn van de wijngaard Gruenspiel (dicht tegen de plaats Ribeauvillé aan) heeft een eigen terroir: een diverse samenstelling in bodemsoorten zoals zandsteen, gneis graniet en mergel. De kriskras door elkaar aangeplante druivensoorten (complantation geheten) zijn Riesling, Pint Noir en Gewurztraminer. De opzet is om niet zozeer de eigenschappen van de druiven tot uitdrukking te brengen, maar het terroir. In het geval van Gruenspiel betekent dat een wijn die krachtig is, maar afgerond door mineralen. Of zoals Marcel Deiss het omschrijft: Een ijzeren hand in een fluwelen handschoen. In de geur ruik je gerookte aroma's van peer en ander witfruit, maar ook kruiden. De wijn heeft een geweldige concentratie en subtiele zuren. Een mooie strakke wijn.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2013
Regio:
Elzas
Appelatie / Herkomst:
Alsace AOC
Druivenras:
Riesling, Pinot Noir, Gewurztraminer
Serveertemperatuur:
8-10ΡC
Biologisch:
  • Bio-dynamisch
39,50

36,74 per 6

+

Omschrijving

Marcel Deiss

Enkele van de meest beroemde Elzas wijnen worden gemaakt bij Domaine Marcel Deiss door Jean-Michel Deiss, één van de voorlopers in de biodynamische beweging (sinds 1998 gecertificeerd). Het wijnhuis is opgericht in 1947 door Jean-Michel's vader Marcel Deiss nadat hij na de tweede wereldoorlog terugkeerde naar zijn geboorteplaats Bergheim. Wijnbouw binnen de familie is echter terug te voeren tot 1744. Vandaag de dag bezit het wijnhuis 27 hectare aan wijngaarden (verdeeld over negen dorpen) en produceert het zo'n 120.000 flessen per jaar. Sinds 2008 richt Jean-Michel zich volledig op het wijngaardbeheer. Zijn zoon Matthieu is verantwoordelijk voor het wijn maken, hij heeft ervaring opgedaan bij Stéphane Derencourt in Bordeaux en Jeffrey Grosset in Australië.

In de jaren 90 maakte Jean-Michel twee belangrijke keuzes. De eerste was om het wijnhuis om te vormen naar biodynamische wijnbouw, een keuze die tegenwoordig door veel van de beste wijnbouwers wordt gedeeld. De tweede, meer radicaal, was het negeren van het idee dat Alsace wijnen uit één druivenras worden geproduceerd. Hij plantte tot dertien verschillende druivenrassen in zijn wijngaarden, waarna ze gelijktijdig geoogst en gevinifieerd werden. Volgens Jean-Michel was dit in vroegere tijden heel normaal. Het uitgangspunt is dat het terroir terug te proeven is in zijn wijnen. De druiven spelen hierbij een ondergeschikte rol, ze zijn slechts een middel om de expressie van een plaats tot uiting te brengen. Of Zoals Jean-Michel Deiss het stelt: “Ik kwam tot het besef dat terroirexpressie in onze wijnen een plicht is en geen keuze. Terroir houdt geen rekening met de goedkeuring van je smaak. De grote terroirs dringen gewoon een bepaalde smaak op. De Elzas is rijk aan grote terroirs, en niet alleen de Grand Cru's".

AOC Alsace Grand Cru

De Elzas staat bekend om zijn diversiteit aan bodem typen en daarmee terroirs. De juiste balans tussen terroir en druivensoort is hierbij belangrijk. In tegenstelling tot de meeste wijngebieden in Frankrijk, zien dat de wijnen in de Elzas worden gemaakt van één druivenras waarbij dat druivenras ook op het etiket wordt vermeld. In de loop van de jaren zijn bepaalde druivenrassen synomiem geworden voor een bepaalde wijngaarden. De expressie van die combinaties geven de Elzas zijn internationale bekendheid om zijn stijl en klasse.

Oorspronkelijk wordt de AOC Alsace Grand Cru alleen toegekend aan wijnen gemaakt van één van de volgende druivenrassen Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris of Muscat. Waarbij het gebruikte ras op het etiket wordt vermeld. Deiss simpelweg negeerde deze regels wat uiteindelijk in 2007 leidde tot de mogelijkheid om voor twee van de 51 Grand Cru's meerdere druivenrassen te gebruiken. Het betreft de wijngaarden Altenberg de Bergheim en Kaefferkopf. Voor de overige 49 Grand Cru's is dit nog niet toegestaan maar dat weerhoudt Deiss er niet van om zijn blends afkomstig van Mambourg en Schoenenbourg onder het Grand Cru label uit te brengen.