Mas Blanc - Clos del Mas

2019, Catalonië, Priorat DOC

Deze wijn komt uit het uiterste zuiden van Catalonië. Het gebied Priorat vormt met La Rioja de top van Spaanse wijngebieden. Donker, geconcentreerd, maar toch elegant; dat kenmerkt een goede Priorat. En dit is er één. De druiven (Garnacha tinta, Carinena en Cabernet Sauvignon) worden vergist in RVS tanks en daarna laat men de wijn 6 maanden rijpen in houten vaten van Frans en Amerikaans eiken. Hij krijgt daarna nog een tijdje rust op de fles voordat hij de verkoop in gaat. De kleur van de wijn is donker. In de neus reuk je zeer rijp rood en zwart fruit. Verder aroma’s die van de houtrijping afkomstig zijn en kruidigheid. In de mond voert het fruit de boventoon maar de smaak is niettemin geconcentreerd en complex. De tannines zijn zacht en soepel. De afdronk is lang. Deze wijn is zeer geschikt om te drinken bij allerlei vleesgerechten. Het meeste van al komt hij bij wild tot zijn recht.


Land:
Spanje
Jaartal:
2019
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Priorat DOC
Druivenras:
Garnacha tinta, carinena en cabernet sauvignon
Serveertemperatuur:
16-18°C
Biologisch:
  • Bio-dynamisch
  • Biologisch
16,95

15,76 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Het wijnhuis Mas Blanc is een tak van het grote Catalaanse wijnbedrijf Pinord, dat is gevestigd in de plaats Vilafranca del Penedès. Pinord maakte oorspronkelijk cava, de beroemde mousserende wijn die de wereld inmiddels heeft veroverd. Pinord is zich later ook gaan toeleggen op stille wijnen, maar deden dat aanvankelijk vooral in de Penedès wijnregio (die ligt ten westen van Barcelona). Inmiddels heeft Pinord wijnbedrijven in geheel Spanje (onder meer in Rías Baixas, Ribeiro del Duero, Rioja en Rueda). Sommige bedrijven zijn gekocht, sommige nieuw opgericht. Toen er in Catalonië wijnregio’s werden (her)ontdekt, startte men ook met wijn maken in Terra Alta, Montsant én Priorat.

Het bedrijf Mas Blanc ligt in het zuiden van Priorat en is omgeven door een z.g. arena aan wijngaarden rondom het gebouw heen (stel je inderdaad de vorm van een Romeinse arena voor). Uit overtuiging dat een goed wijngaardbeheer betekent dat je voor balans in de wijngaard moet zorgen, pleegt Mas Blanc (net als in het gehele Pinord bedrijf) biologische en zelfs bio-dynamische wijnbouw.

Informatie gebied:

Tot de jaren 80 van de vorige eeuw was Priorat een in verval geraakte wijnregio. De wijnbouw was er moeilijk vanwege de steile hellingen. De bodem is er rotsachtig waardoor de opbrengsten per hectare laag waren. Bovendien maakte men er in die tijd zware, vaak zoete wijnen. De vraag naar dat soort wijnen was naar een dieptepunt gezakt. Maar in de jaren tachtig waren er een paar wijnboeren die veel potentie zagen in het terroir van Priorat. Met name de bodem, leisteen met mica, is bijzonder geschikt voor het maken van rode topwijnen. De zegetocht begon nadat men de interesse had gewekt van een aantal wijnjournalisten. De prijzen voor deze wijnen schoten omhoog en momenteel erkent men wereldwijd wat een unieke wijnregio Priorat is. Vooral de mineraliteit in de wijn maakt de smaak boeiend: intens en toch niet zwaar ondanks de vaak forse alcohol percentages. De garnacha druif staat centraal, daarnaast de eveneens lokale cariñena. Ook worden er druiven als cabernet sauvignon gebruikt, maar dan als aanvulling in de blend.