Mas Janeil - Maury

2016, Roussillon, Maury

Deze zoete wijn bestaat uit 90% uit Grenache Noir en voor 10% uit Syrah. Met name de Grenache stokken komen op de leeftijd waarop je zou kunnen spreken van Vieilles Vignes: ze zijn tegen de 50 jaar oud. Dat betekent lage opbrengsten maar een hoge concentratie. Bovendien wordt er maar weinig van het land gehaald: slechts 20 - 30 hl/ha. Dat is echt laag, wat fijn is voor de kwaliteit van de wijn. De fermentatie vond plaats in kleine betonnen kuipen met dagelijks onderdompelen van de hoed. Dit proces nam 21 dagen in beslag. Daarna volgde een z.g. reductieve opvoeding; reductief staat tegenover oxidatief. In het eerste geval komt er weinig tot geen zuurstof bij de opvoeding, in het tweede geval juist wel. Dat levert twee totaal verschillende stijlen op. In dit geval behoudt de wijn zijn frisse fruittonen. Het resultaat is een robijnrode wijn mmet intense aroma's in de neus, zoals pruim, kers, maar ook tijm en rozemarijn. In de smaak is een mooi evenwicht te merken tussen de suikers (110 gram/liter), de zuren en de tanninestructuur. De afdronk is lang en kruidig. Heerlijk bij kazen en op dronk tussen 1 en 5 jaar na de oogst.


Land:
Frankrijk
Jaartal:
2016
Regio:
Roussillon
Appelatie / Herkomst:
Maury
Druivenras:
Grenache, Syrah
Serveertemperatuur:
12-14°C
20,50

19,07 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

Mas Janeil is onderdeel van de Franse wijngaarden van Francois Lurton. Naast dessertwijn van oude Grenache stokken, maakt men ook droge wijnen. Mas Janeil is gelegen in de vallei van de Agly, tussen Maury en Tautavel. Francois Lurton heeft dit domein sinds 1996 in bezit. Door de complexe geologie op en rond het domein, is er een enorme diversiteit aan bodems te vinden: schist, zandsteen, kalk en graniet. Het Mas Janeil is in 2008 volledig opnieuw opgebouwd en tegelijkertijd is een antiek irrigatiesysteem gedeeltelijk weer in ere hersteld.

Informatie gebied

Maury is een plaatsje ten westen van het Zuid-Franse Perpignan in de noordelijke Roussillon. Het wijngebied telt 1700 hectare. De bodem bestaat er uit klei en zwarte leisteen. Maury kent ook droge witte en rode wijnen, maar het bekendst is het gebied door zijn zoete wijnen in allerlei stijlen, z.g. Vin Doux Naturels (VDN). De druivensoort Grenache noir staat aan de basis van de zoete wijnen, maar er mag met andere druivensoorten worden aangevuld.