Menade - Verdejo

2019, Castilla y Léon, Rueda DO

De Palacio de Menade Verdejo Ecologico, gemaakt van 100% Verdejo,

heeft een bleekgele kleur, een heerlijk stuivende geur waaraan je blijft
ruiken en ontdekken; appeltjes, bloemen, tropisch fruit (ananas) en
wat anijs. In de rijke, verfrissende en sappige, zachtdroge smaak
komen deze elementen weer terug. De wijn heeft een mooie balans
tussen fruit en zuur. Na circa een jaar wordt de wijn rustiger, raken de
zuren meer geïntegreerd en komen de minerale elementen naar boven
waardoor Menade complexer wordt.
Zelfs 2 jaar na de oogst blijkt dat, in tegenstelling tot massa geproduceerde
Verdejo’s, deze wijn nog steeds staat als een huis.
De wijn is raszuiver, het bewijs van perfecte zorg aan oogst en vinificatie.
Kortom, een zeer fraaie Rueda die zich als aperitief lekker laat doordrinken en zich
prima thuis voelt bij koude voorgerechten, vis (vette Makreel), gerookte kip, kalkoen,
pastasalades, salade niçoise, schaal- en schelpdieren, asperges, geitenkaas en
(oosterse) gerechten met een lichte kerrie toets.

Serveren op 9-11 graden Celcius en bewaren tot 3-4 jaar na de oogst.


Land:
Spanje
Jaartal:
2019
Regio:
Castilla y Léon
Appelatie / Herkomst:
Rueda DO
Druivenras:
Verdejo
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
11,75

10,93 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

De familie Sanz, (Spaans voor Jansen want de
achternaam komt hier veelvuldig voor) is sinds 1870
actief in de wijnbouw en heeft een naam hoog te
houden in deze regio.
Antonio Sanz Sr., pionierde over de hele wereld om
ervaring op te doen bij verschillende wijnbedrijven.
Met die kennis op zak kwam hij terug naar Rueda waar
hij in 1976 een nieuwe Bodega
oprichtte. Overschakelen van Rueda Dorados naar
droge, lichtvoetige Verdejo was voor die tijd
revolutionair. Samen met zijn zoon Richard, op jonge
leeftijd al verantwoordelijk voor de vinificatie en Marco
die zich over de wijngaarden ontfermde heeft hij het
familiebedrijf (inter)nationale allure gegeven.
Tot het moment aanbrak dat Richard de als maar groter wordende (commerciële) druk genoeg vond
en besloot in goede harmonie met zijn familie in 2005 een eigen weg te gaan.
Zijn broer Marco volgde kort daarop en zus Alejandra werd “ingelijfd” voor het commerciële deel.
Toen Richard en Marco zich zakelijk van hun familie (Palacio de Bornos) afscheidde en 60 hectare van
hun vader als vooruit betaalde erfenis meekregen konden ze eindelijk de wijnen naar hun eigen
(Ecologische) hand zetten. Lagere opbrengsten per hectare, betere druiven en vooral biologisch
produceren was hun doel. Tegenwoordig behoren de broers Sanz als 6e

generatie wijnmakers niet
alleen tot een van de beste Verdejo producenten maar zijn ze tevens vooruitstrevend als het gaat
om biologisch geproduceerde druiven. Veel producenten kijken argwanend naar de broers en vinden
bio productie van Verdejo helemaal niet noodzakelijk. De risico’s zijn groter, het werk intensiever, de
opbrengsten lager en dus brengt het minder op. De Sanz denken daar anders over.
Het jonge, energieke Sitios de Bodega is het eerste ECO gecertificeerde
wijnbedrijf van Rueda. Het gebouw dat simpel maar zeer efficiënt is
ingericht, staat midden in de wijngaard. Uiterst belangrijk is, wanneer men
werkt met oxidatief gevoelige druivenrassen (Verdejo, Sauvignon en Viura),
dat druiven zo snel mogelijk verwerkt worden. Oogsten doet men hier dan
ook ’s nachts tot vroeg in de morgen. Binnen een uur zijn de druiven
geperst en ligt de most gekoeld op tank. Zo behouden de druiven hun
frisheid en wordt oxidatie vermeden. Het hele proces van wijn maken tot
het bottelen houden de Sanz broers zelf in de hand. Alejandra ontfermt zich
over de exportmarkt en verzorgt de algemene communicatie.
Buiten Ecologisch produceren maken de Sanz nog een verschil met hun
wijnen in vergelijking met de gemiddelde Rueda. Er wordt zeer veel tijd
gestoken in de verzorging van de wijngaard en de opbrengst per hectare is
lager dan gemiddeld. Naast evenwicht hebben de wijnen dan ook een
goede minerale inhoud. Mineralen zorgen ervoor dat wijnen spanning hebben en interessanter
worden naar mate ze ouderen. Iets dat menig op massa geproduceerde Verdejo uit Rueda niet in zich
heeft. Dit zijn (technologische) wijnen die op korte termijn best redelijk smaken maar na enige tijd
(soms na enkele maanden al) oxidatief en smakeloos worden en uiteindelijk door de mand vallen door
het gebrek aan algehele inhoud. Jammer dat dit feit vaak onontdekt blijft, want de meeste wijnen uit
Rueda worden (of moeten...) binnen 1 jaar na de oogst gedronken, hetgeen door de meeste
producenten en hun importeurs vanzelfsprekend gepromoot wordt. Toegegeven, een Verdejo is geen
een wijn om lang te bewaren (wellicht enkele uitzonderingen daar gelaten) maar een paar jaar moet
mogelijk zijn en is een grote Verdejo juist gebaad bij 1-2 jaar flesrijping. Dat is het grote verschil in
kwaliteit tussen een ogenschijnlijk lekkere Verdejo en een echt goed gemaakte wijn.
Die van de broers Sanz bijvoorbeeld!

Informatie wijngebied

Het landschap van Rueda wordt gekenmerkt door uitgestrekte hoogvlakten en zacht glooiende
heuvels, hier en daar doorsneden door een rivierdal. De wijngaarden liggen vaak verspreid tussen
korenvelden soms tot wel 750 meter boven de zeespiegel. In het noorden, in de buurt van de rivier
de Duero (provincie Vallodolid), rondom het plaatsje Rueda en in het centrum tot aan Medina del
Campo, domineert de alluviale bodem. De bodem is tamelijk rijk aan ijzer en meestal los, brokkelig
en gemakkelijk te bewerken, met een goede drainage. De bovenlaag is bedekt met kiezels die op een
mix van kalk, kalksteen en klei ligt. Deze kiezels, door de wijnboer Cascajos genoemd en als
belangrijk element beschouwt, vormen een ideale ondergrond voor de wijnstok. Ze dwingen de plant
om diep te wortelen, zorgen voor een effectieve drainage van de bodem en reguleren verschillen in
warmte.
Dat laatste is, met de grote temperatuurverschillen op de Spaanse hoogvlakte, geen overbodige
luxe. De druiven die op deze bodems groeien, rijpen goed en leveren wijnen met veel intensiteit.
De kalk in de bodem is belangrijk voor het produceren van grote witte wijnen; kalk zorgt namelijk
voor een goede zuurgraad en minerale tonen in de wijn. Op deze ideale bodem wordt in het
algemeen de beste Verdejo geproduceerd, beter dan in het zuiden (gedeeltelijk in de provincies
Ávila en Segovia) waar de grond meer klei bevat, productiever is en minder kiezels zorgen voor
meer “stress” in de wijngaard. Totale oppervlakte omvat iets meer dan 7.000 ha. wijngaard, een
speldenknop in vergelijking met grootste wijngebied van Spanje, La Mancha met ruim 190.000 ha.
In Rueda heerst een landklimaat: hete droge zomers met veel wind en koude winters. Door de
hoge ligging van de wijngaarden is er zelfs tot in mei kans op nachtvorst. In de zomer kunnen de
temperaturen oplopen tot 35°C, ‘s nachts koelt het echter behoorlijk af. Het verschil tussen dag- en
nachttemperatuur heeft een zeer goede invloed op het evenwicht tussen de suikers in de druif,
ontstaan door de zonnewarmte, en de zuren die in de koele nacht niet verloren gaan.
Volgens de Denominación de Origen Rueda (D.O.) mogen er de volgende wijnen op de markt
gebracht worden:

Rueda Superior: tenminste 85% Verdejo
Rueda Sauvignon :100% Sauvignon Blanc
Rueda: tenminste uit 40% Verdejo of Sauvignon Blanc
vaak vermengd met de eenvoudiger smakende Viura.
Rueda Espumoso: mousserende wijnen
Rueda Palido en Dorado: Vino de Licor met iedere
combinatie van toegestane druivenrassen, vaak Palomino.
Rueda tinto (D.O. sinds 2001): rode en rosé wijnen van
Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot of Granacha.