Miopasso - Nero d'avola

2019, Sicilië, Terre Siciliane IGT

Een perfecte combinatie van lokale traditie en moderne wijnproductie. De wijn is robuust en tegelijk fijn en zijdeachtig. In de neus rijp donker fruit zoals zwarte bessen maar ook iets van pruimen. De geuren komen terug in de smaak en geven een zacht mondgevoel. Drink deze wijn bij gemiddeld belegen kazen en Charcuterie. Ook een mooie combinatie met krachtig wild of gegrilde lamsrack.


Land:
Italië
Jaartal:
2019
Regio:
Sicilië
Appelatie / Herkomst:
Terre Siciliane IGT
Druivenras:
Nero d'Avola
Serveertemperatuur:
16-18°C
Biologisch:
  • Biologisch
7,50

6,98 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

The Wine People is opgericht door Stefano Girelli (Italiaan), Philippe Marx (Frans) en Peter Kosten (Nederlands). Door de verschillende culturen is het een bijzonder Italiaans wijnbedrijf. Gevestigd in Trento, Noord-Italië, bezit het wijnhuizen verspreid over heel Italië. Ze werken zeer modern en beheren alle stappen in het proces. Van het wijngaardbeheer tot de verkoop van de wijn. Ze zijn markt georiënteerd waarbij ze producten en merken creëren die bij de consument passen. Maar ze houden in het achterhoofd dat er een perfecte balans moet zijn tussen de wijnregio's en de daarbij horende wijnen. Een belangrijk aandachtspunt is duurzaamheid en kwaliteit van het product, die staan centraal. Een groot deel van de wijngaarden is daarom ook biologisch gecertificeerd. Dit alles wordt geleid door hoofdwijnmaker Stefano Chioccioli. Hij heeft de verantwoordelijkheid over alle wijnhuizen. In zijn carrière voor The Wine People heeft hij wijn gemaakt in bijna iedere regio van Italië naast ervaringen in Frankrijk en Hongarije. Deze ervaring brengt hij over op zijn team. Onder het label Miopasso wordt een brede range autochtone druivenrassen uit Pugla uitgebracht.

Informatie gebied:

Het wijngebied Puglia is een regio in Zuidoost Italië. Ze vormt de hak van Italië. Het gebied van Puglia bestaat grofweg gezien voor de helft uit heuvels en de andere helft is eigenlijk vlak land. Druiven, granen, vijgen en natuurlijk olijven worden er heel veel verbouwd. Puglia heeft om en nabij 110.000 hectare wijngaarden. Ze is hiermee de belangrijkste wijnregio van het zuiden in kwantiteit. De ontwikkelingen in Puglia heben heel lang stil gestaan. De wijnproductie was vrijwel uitsluitend in handen van de coöperaties. Helaas hebben die de aansluiting bij de veranderende markt (minder consumptie van betere wijn) gemist. In hoog tempo zijn deze coöperaties de afgelopen jaren gesloten. Er zijn er nog maar elf over. Hun plaats is ingenomen door private ondernemingen. Deze vormen een heel divers geheel van investeerders uit het noorden tot kleine boeren die hun eigen druiven zelf verwerken. Deze nieuwe initiatieven hebben de kwaliteit al veel goed gedaan. En je ziet nu ook de prijzen stijgen. De tijd van de goedkope wijnen uit Puglia is voorbij. Eindelijk gaan ze ook hier minder, maar veel beter maken. Typisch voor de wijnbouw in Salento is de alberello (gobelet) groeiwijze. Dat wil zeggen dat de druivenstok er uitziet als een bonzaiboompje. De stok is niet aan een draad gebonden maar staat op zichzelf. In de kroon hangen de druiven. De beste Negroamaro en Primitivo groeit op deze wijze. Puglia heeft een heel divers landschap, en een aantal autochtone druiven waar we het potentieel nog nauweljks van kennen. Dus het is heel spannend om te zien wat hier de komende jaren gaat gebeuren.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling