Miopasso - Primitivo

2019, Puglia, Puglia IGP

Miopasso is een kleine range wijnen gemaakt van autochtone Italiaanse druivenrassen. Het doel is om de traditionele stijl van de verschillende druivenrassen herkenbaar aan te bieden. Er wordt enkel gebruik gemaakt van moderne technieken om de nuances van de druivenrassen naar voren te brengen. De primitivo is een blauw druivenras uit Puglia (de hak van de Italiaanse laars) dat bij vele wijnliefhebbers goed in de smaak valt omwille van de goede drinkbaarheid en intense fruitigheid. Aangezien voldoende warmte een noodzakelijke voorwaarde is om deze druif helemaal rijp te krijgen is het zuiden van Italië haar ideale omgeving. In vergelijking met de twee andere lokale druiven negroamaro en uva di troia is primitivo misschien de meest consumentvriendelijke door zijn rijke maar zachte karakter. Het rijpe donker fruit zoals bessen en pruimen komt mooi tot uiting in zowel de geur als de smaak en voeg daarbij nog zachte tannines, een laag tot medium zuurgehalte en de succesingrediënten zijn bekend. Wel is het zo dat primitivo in de zuiderse zon zeer snel rijpt en gauw veel natuurlijke suikers ontwikkelt waardoor je na de gisting vaak een flink alcoholgehalte krijgt. Het zijn dus behoorlijk hartverwarmende wijnen. Uitstekend bij rijke pastagerechten.


Land:
Italië
Jaartal:
2019
Regio:
Puglia
Appelatie / Herkomst:
Puglia IGP
Druivenras:
Primitivo
Serveertemperatuur:
16-18°C
Biologisch:
  • Biologisch
7,50

6,98 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

The Wine People is een bijzonder Italiaans wijnbedrijf. Gevestigd in Trento, Noord-Italië, bezit het wijnhuizen verspreid over heel Italië. Ze werken zeer modern en beheren alle stappen in het proces. Van het wijngaardbeheer tot de verkoop van de wijn. Ze zijn markt georiënteerd waarbij ze producten en merken creëren die bij de consument past. Maar ze houden in het achterhoofd dat er perfecte balans moet zijn tussen de wijnregio's en de daarbij horende wijnen. Een belangrijk aandachtspunt is duurzaamheid en kwaliteit van het product, die staan centraal. Een groot deel van de wijngaarden is daarom ook biologisch gecertificeerd. Dit alles wordt geleid door hoofdwijnmaker Stefano Chioccioli. Hij heeft de verantwoordelijkheid over alle wijnhuizen. In zijn carrière voor The Wine People heeft hij wijn gemaakt in bijna iedere regio van Italië naast ervaringen in Frankrijk en Hongarije. Deze ervaring brengt hij over op zijn team.

Informatie wijngebied

Het wijngebied Puglia is een regio in Zuidoost Italië. Ze vormt de hak van Italië. Het gebied van Puglia bestaat grofweg gezien voor de helft uit heuvels en de andere helft is eigenlijk vlak land. Druiven, granen, vijgen en natuurlijk olijven worden er heel veel verbouwd. Puglia heeft om en nabij 110.000 hectare wijngaarden. Ze is hiermee de belangrijkste wijnregio van het zuiden in kwantiteit. De ontwikkelingen in Puglia heeft heel lang stil gestaan. De wijnproductie was vrijwel uitsluitend in handen van de coöperaties. Helaas hebben die de aansluiting bij de veranderende markt (minder consumptie van betere wijn) gemist. In hoog tempo zijn deze coöperaties de afgelopen jaren gesloten. Er zijn er nog maar elf over. Hun plaats is ingenomen door private ondernemingen. Deze vormen een heel divers geheel van investeerders uit het noorden tot kleine boeren die hun eigen druiven zelf verwerken. Deze nieuwe initiatieven hebben de kwaliteit al veel goed gedaan. En je ziet nu ook de prijzen stijgen. De tijd van de goedkope wijnen uit Puglia is voorbij. Eindelijk gaan ze ook hier minder, maar veel beter maken. Typisch voor de wijnbouw in Salento is de alberello (gobelet) groeiwijze. Dat wil zeggen dat de druivenstok er uitziet als een bonzaiboompje. De stok is niet aan een draad gebonden maar staat op zichzelf. In de kroon hangen de druiven. De beste Negroamaro en Primitivo groeit op deze wijze. Puglia heeft een heel divers landschap, en een aantal autochtone druiven waar we het potentieel nog nauweljks van kennen. Dus het is heel spannend om te zien wat hier de komende jaren gaat gebeuren.

Primitivo vinden we voornamelijk in Puglia, de hak van Italië. Zinfandel vinden we in Californië. Deze laatste druif vestigde zijn naam halverwege de 19de eeuw in Californië waar hij werd geroemd om zijn productiviteit en toepasbaarheid in het warme klimaat. Daarnaast was er geen link met welke Franse druif dan ook. Hierdoor bleef de herkomst in nevelen gehuld wat de druif extra interessant maakte. Uit oude documenten blijkt dat de druif waarschijnlijk rond 1830 samen met andere stekjes vanuit het Oostenrijkse Keizerrijk naar de Amerikaanse westkust is geïmporteerd. Vanuit hier heeft de druivenstok zijn weg naar Californië gevonden waar hij door goudzoekers is aangeplant. Door de jaren heen kreeg de druif de naam Zinfandel. Pas in 1967 werd bij toeval de link naar Primitivo gelegd. Austin Goheen, een wetenschapper verbonden aan het ministerie van landbouw, bezocht Bari in Zuid-Italië waar hij de lokale wijn van de primitivo druif proefde. Hij vond deze overeenkomstig met de smaak van Zinfandel. Hij bezocht de wijngaarden en werd met stomheid geslagen toen hij de overeenkomsten zag tussen Primitivo en Zinfandel. Plantmateriaal werd opgestuurd naar de universiteit van Davis in Californië en onderzoek bevestigde dat er veel overeenkomsten waren. Het duurde tot 2005 voordat met behulp van DNA onderzoek bevestigd werd dat Primitivo en Zinfandel één en dezelfde druif zijn. Beide druiven zijn te herleiden naar de inheemse Kroatische druivenras Tribidrag wat uit DNA onderzoek in 2011 werd bevestigd. In de 16de eeuw werd deze druif al vernoemd in documenten wat hem de oudste en originele naam voor dit druivenras maakt. Primitivo en Zinfandel worden tegenwoordig gezien als synoniemen van deze druif.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling