Misty Cove - Estate Pinot Noir

2019, Zuidereiland, Marlborough

Nieuw Zeeland biedt meer wijn dan alleen Sauvignon Blanc, namelijk ook zeer goede Pinot Noir. Alle typische kenmerken zitten in deze Misty Cove: geurig, bloemig, rood fruit, lichte, soepele tannines en zo meer. Licht koelen.

Land:
Nieuw-Zeeland
Jaartal:
2019
Regio:
Zuidereiland
Appelatie / Herkomst:
Marlborough
Druivenras:
Pinot Noir
Serveertemperatuur:
14-16°C
13,95

12,97 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

De naam Misty Cove is geïnspireerd op de mist die vaak hangt in de fjordenkust van Marlborough. Eigenaar Andrew Bailey bezit er 15 hectare aan wijngaard en dat is vrij recent. Als zoon van een druiventeler werkte hij geruime tijd in de wijnindustrie totdat hij in 2005 naar Nederland zou komen om voor een korte periode cricket te gaan spelen. Het liep echter anders, hij trouwde met een Nederlandse vrouw en ging Nieuw-Zeelandse wijn importeren. Zodoende startte hij in 2008 in Nieuw-Zeeland een eigen wijnproject op, genaamd Misty Cove. Het succes leidde ertoe om vanaf 2011 serieus werk te maken van zijn Misty Cove. Door aankoop van eigen wijngaarden is de productie gegroeid naar 250.000 flessen op jaarbasis en woont het gezin sinds enkele jaren in Nieuw-Zeeland. Voor zijn wijnen buiten Marlborough koopt hij druiven van familieleden, dat zijn o.a. druiven voor de Pinot Noir. Zijn wijnen zijn zuiver en expressief. Andrew streeft naar elegantie, dat volstaat voor hem. Geen rare ingrepen in de wijngaard of wijnmakerij. Ondanks zijn status zijn de prijzen meer dan realistisch!

Informatie gebied:

Hoewel wijn uit Nieuw-Zeeland pas sinds 2000 internationale bekendheid geniet, dateert de wijnbouw vanaf 1819. Destijds werden er door een Engelse missionaris, uit Australië meegenomen, druivenstokken geplant. Toch duurde het tot ongeveer 1960 voordat de wijnbouw geleidelijk aan tot bloei kwam. Waar het in 1960 nog 400 hectare aan wijngaarden had is dat tegenwoordig bijna 35.000 hectare. De goede naam van Nieuw-Zeelandse wijn wordt gedragen door Sauvignon Blanc. Vanaf 2003 verliep de opmars explosief en is goed voor ruim 80% van de export. Met het uitstekende imago kijkt Nieuw-Zeeland tegenwoordig naar meer diversiteit om ook minder afhankelijk van de Sauvignon Blanc te zijn. En die mogelijkheid biedt het land volop. Op de kaart van Europa zou Nieuw-Zeeland zich uitstrekken van de Rhône-vallei tot Noord Afrika. De temperaturen liggen gemiddeld wat lager door de verkoelende werking van de Oceaan en dat resulteert in wijnen met frisheid en intense aroma’s die vaak behoren tot de mooiste in hun soort. Er zijn veel verschillende gebieden voor de wijnbouw, de bekendste en belangrijkste is Marlborough gelegen aan de noordkant van het zuidereiland. Niet de meest goedkope wijnen ter wereld, maar de goede hebben een onvergelijkbare prijs/kwaliteit. Het gebied wordt gekenmerkt door een afwisseling van zonnige dagen met koele nachten, een garantie voor een lange hangtijd en een langzame rijping. Een andere belangrijke kwaliteitsfactor is de arme bodem en goede drainage.

Misty Cove

Misty Cove is een boutique winery door Andrew Bailey en zijn Nederlands vrouw gestart in 2008. Zij betrekken hun fruit uit de beste wijngaarden van Marlborough en Central Otago en maken hiervan zuivere en vooral karakteristieke wijnen die zich reeds op een groot aantal concoursen onderscheiden hebben. Het bedrijft heeft affiniteit met duurzaamheid.

Perswijn Augustus 2015 - 14,5 pnt (2014)