Moscatel de Ainzón - Vino de Licor

NVT, Aragón, DO Campo de Borja

De wijn is gemaakt van Moscatel de Alejandría. De kleur is goudgeel en hij heeft een intens aroma. Je herkent aroma's van honing, bloemen en rozijntjes. De wijn is fris doordat er een goede balans is tussen het zoet en de zuren in de wijn. Hij is heerlijk als aperitief maar ook bij een appeltaart. Daarnaast is hij ook heerlijk bij een dessert. Denk daarbij aan ijstaart of bavarois.

Land:
Spanje
Jaartal:
NVT
Regio:
Aragón
Appelatie / Herkomst:
DO Campo de Borja
Druivenras:
Moscatel de Alejandría
Serveertemperatuur:
6 - 8 graden Celsius
7,95

7,39 per 6

+

Omschrijving

Informatie bedrijf

Het bedrijf dat deze wijn maakt, Bodegas Santo Cristo, is een al lang bestaande coöperatie van wijnboeren uit 4 dorpen in de omgeving van het Spaanse Zaragoza (Aragón). In 1955 begonnen, zijn ze inmiddels uitgegroeid tot een groot bedrijf dat 750 aangesloten leden telt met een omvang van 1250 hectare wijngaard! Mede dankzij het goede werk van deze coöperatie is de eigen herkomstbenaming DO Campo de Borja onstaat. Bodegas Santo Cristo maakt wijnen van allerlei druiven, maar de zoete wijn is een echte specialiteit van hun.

Informatie wijngebied

DO Campo de Borja is een herkomstgebied dat sinds 1980 bestaat. De Spaanse regio Aragón telt vier DO's: Somontano, Calatayud, Cariñena en dan als vierde Campo de Borja in het noordwesten van de provincie Zaragoza. Het gebied ligt op de grens van het stroomgebied van de Ebro (brede vlakte) en de bergen van het Sistema Ibérico (waar de hoogste berg Moncayo belangrijk is voor de kenmerken van het terroir). De zoete wijn, waar het hier om gaat, heet Moscatel de Ainzón. Ainzón is één van de 16 gemeenten die Campo de Borja vormen. De Romeinen pleegden er al wijnbouw en dat is sindsdien voortgezet door latere culturen. Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden, dus koude, droge winters met warme en droge zomers met mediterrane invloeden. De verschillen tussen dag- en nachttemperaturen zijn groot. Dat is gunstig voor de ontwikkeling van de druiven: de zuren blijven goed behouden. De jaarlijkse neerslag komt vaak niet uit boven de 350 mm, maar bij hoger gelegen wijngaarden (tussen 350 en 750 meter) kan dat oplopen tot 450 mm. De bodems (vooral bestaande uit kalksteen) hebben vaak een goede drainage en voorzien de stokken van voldoende mineralen. Richting de berg Moncayo wordt de bodem rotsachtiger. Er is 6300 hectare wijngaard aangeplant in Campo De Borja. De stokken staan deels in rijen aangeplant, deels ook in bush-vine (op zichzelf staande planten in de vorm van een kelk). Voor rode wijn mogen vooral gebruikt worden Garnacha, Tempranillo, Mazuela, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah. Voor witte wijnen zijn dat Macabeo, Garnacha Blanca, Chardonnay, Moscatel de Alejandria, Sauvignon Blanc en Verdejo.