Napa Cellars - Zinfandel

2016, North Coast, Napa Valley

De Zinfandel vestigde zijn naam halverwege de 19de eeuw in Californië waar hij werd geroemd om zijn productiviteit en toepasbaarheid in het warme klimaat. Daarnaast was er geen link met welke Franse druif dan ook. Hierdoor bleef de herkomst in nevelen gehuld wat de druif extra interessant maakte. Uit oude documenten blijkt dat de druif waarschijnlijk rond 1830 samen met andere stekjes vanuit het Oostenrijkse Keizerrijk naar de Amerikaanse westkust is geïmporteerd. Vanuit hier heeft de druivenstok zijn weg naar Californië gevonden waar hij door goudzoekers is aangeplant.

Door de jaren heen kreeg de druif de naam Zinfandel. Pas in 1967 werd bij toeval de link naar Primitivo gelegd. Austin Goheen, een wetenschapper verbonden aan het ministerie van landbouw, bezocht Bari in Zuid-Italië waar hij de lokale wijn van de primitivo druif proefde. Hij vond deze overeenkomstig met de smaak van Zinfandel. Hij bezocht de wijngaarden en werd met stomheid geslagen toen hij de overeenkomsten zag tussen Primitivo en Zinfandel. Plantmateriaal werd opgestuurd naar de universiteit van Davis in Californië en onderzoek bevestigde dat er veel overeenkomsten waren. Het duurde tot 2005 voordat met behulp van DNA onderzoek bevestigd werd dat Primitivo en Zinfandel één en dezelfde druif zijn. Beide druiven zijn te herleiden naar de inheemse Kroatische druivenras Tribidrag wat uit DNA onderzoek in 2011 werd bevestigd. In de 16de eeuw werd deze druif al vernoemd in documenten wat hem de oudste en originele naam voor dit druivenras maakt. Primitivo en Zinfandel worden tegenwoordig gezien als synoniemen van deze druif.

Maar hoe smaakt deze wijn? Aroma's van bramen, gedroogde kersen, pruimen, mokka en zwarte thee. De smaak is zwoel met een zoetzuur van kers, zachte specerijen en mooie kruidigheid van de houtrijping. Door de relatief lage zuurgraad is de wijn lekker rond. De wijnmaker zelf geeft aan om deze wijn in te zetten bij langzaam geroosterd rund (Picanha) maar ook de Indonesische keuken met krachtige en gekruide rundvlees gerechten doen het goed met deze wijn.

Land:
USA
Jaartal:
2016
Regio:
North Coast
Appelatie / Herkomst:
Napa Valley
Druivenras:
Zinfandel
Serveertemperatuur:
16-18°C
28,50

26,51 per 6

+

Omschrijving

Napa Cellars

Napa Cellars belichaamt de klassieke Napa Valley stijl. Rijp en rijk maar goed gebalanceerd. Het bedrijf bezit wijngaarden in diverse delen van Napa Valley. Ze hebben hiermee de luxe om druiven uit vele van de hoogst aangeschreven AVA's (binnen de grenzen van Napa valley vallen 16 regio's) te oogsten. Het wijnhuis zelf is gelegen in het Oak Knoll District. In de jaren 70 opgericht door Charlie Woods met een omvang van iets meer dan twee hectare. In de daarop volgende jaren werden er beetje bij beetje wijngaarden bijgekocht om vervolgens in 2007 overgenomen te worden door Trinchero Family Estates. De Trichero's begonnen in 1947 op kleine schaal wijn te maken in Napa en zijn sindsdien uitgegroeid tot een van de succesvolste wijnfamilies in Californië.

De keuze voor Napa Cellars werd gemaakt op basis van de brede range aan wijnen die voor een acceptabele prijs verkocht worden. Een fles van 100 euro+ is in de regel geen uitzondering voor Napa Valley wijn. Met de overname kwam de jonge wijnmaker Joe Shirley mee. Hij voerde kleine wijzigingen in o.a. het houtgebruik door met positieve resultaten. Daarnaast bewaakt Joe het familiare karakter van Nappa Cellars. Een goed adres voor betaalbare premium Napa.

Napa Valley

Napa Valley ligt op een uurtje rijden, ten noordoosten van San Francisco en strekt zich uit van zuid naar noord. In het westen wordt de vallei afgebakend door de Mayacamas Mountains en in het oosten door de Vaca Mountains. In het zuiden grenst een klein stukje aan de Baai van San Pablo, die uitmondt in de Stille Oceaan. Er staan ongeveer 17.500 hectare aan wijngaarden gepland (om een idee te geven, Bordeaux heeft 120.000 hectare). In Napa Valley zijn verschillende klimaatzones en microklimaten. Zo is het noorden lekker warm, maar het zuiden een stuk koeler. Doordat er in Napa Valley verschillende klimaatzones, microklimaten en bodemsoorten voorkomen, is er altijd wel plek voor een druivenras om goed te gedijen. De Cabernet Sauvignon tiert er welig, maar ook de Zinfandel, de Cabernet Franc en de Merlot doen het goed hier. In het koelere zuiden (door de invloed van de oceaan) gedijen druivenrassen als Pinot Noir en Chardonnay goed, maar kunnen ook de Syrah en Merlot uitzonderlijke resultaten geven.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling