Clos Pons - Nits de Boira

2018, Catalonië, Catalunya DO

Nits de Boira betekent ‘mist in de nacht’. In Costers del Segre worden de nachten in december, januari en februari gekenmerkt door een dikke mist. Daarnaast is een klein glas van deze wijn een zonneschijn in de zware, vochtige wintermaanden. Nits de Boira wordt afhankelijk van het oogstjaar 6 tot 9 maanden gerijpt op 225 liter-vaten van oud Frans eiken. In de neus geuren van kersen, bloemen en rijp rood fruit. De houtrijping geeft deze wijn een prettige structuur, waardoor hij naast gemakkelijk drinkbaar ook boeiend blijft. Deze wijn verveelt nooit. Fijne combinatie met past of kip, maar ook de ideale begeleider van een zomerse barbecue of winterse borrel bij een knisperend haardvuur.

Land:
Spanje
Jaartal:
2018
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Catalunya DO
Druivenras:
Grenache
Serveertemperatuur:
18-20ŒŒ°C
8,95

8,32 per 6

+

Omschrijving

Het familiebedrijf

Clos Pons is opgericht in 2005 door de Pons-familie. De rechthoekige wijngaard, gelegen bovenop een heuvel, biedt prachtige zonsondergangen met uitzicht op Les Garrigues en de Catalaanse Pyreneeën. Het wijngoed ligt op een heuvel die uitkijkt op de hele wijngaard. Het is een constructie die aan het concept van een Frans kasteel of een Amerikaans landgoed doet denken: De druiven groeien op dezelfde plek als waar de wijn wordt gevinifieerd. Nieuwe technologie en traditionele methoden worden gecombineerd bij Clos Pons. Les Garrigues is een deelgebied van het wijngebied Costers del Segre. Dit wijngebied staat bekend om zijn woestijnachtige terroir, wat wijnbouw extra uitdagend maakt. Alleen de temperatuurverschillen tussen dag en nacht geeft de planten tijdelijk respijt van de zware condities waarin ze moeten overleven. De wijnplanten moeten extra hard werken om aan voldoende water en voedingsstoffen te komen, wat als bijkomend voordeel heeft dat de wijnen van superieure kwaliteit zijn. Wijnmaker Martí Magriña i Poblet heeft op vele plekken over de wereld ervaring opgedaan voordat hij voor Clos Pons ging werken. Door deze ervaring heeft hij een zeer goed begrip voor het proces van wijnmaken en het belang van terroir.

Costers del Segre

Costers del Segre, gelegen in het westen van Catalonië, heeft in 1988 voor het eerst zijn eigen D.O. toegewezen gekregen. Het grootste wijngebied in Costers del Segre is gesitueerd ten oosten van Llerida en bestaat uit twee subzones: Valls de Rui Corb en Les Garrigues. De twee kleinere gebieden in het noordoosten vormen de subzone Artesa en het kleine gebied in het westen vormt de subzone Raimat. Clos Pons ligt in Les Garrigues district, in het zuiden van de provincie Lleida, in de steden van L'Albagés en La Pobla de Cérvoles. Het landschap wordt gekenmerkt door olijf-en amandelbomen en haar droge, dorre bodem. De olijfboom is de meest verbreide teelt in de regio. De typische olijfboom variëteit is de Arbequina, die een kleine ronde olijven heeft en die hoge kwaliteit olie geeft. Costers del Segre betekent letterlijk "oevers van de Segre". De segre is een aftakking van de Ebro, wat de langste rivier van het schiereiland is. In het gebied heerst een landklimaat, met zeer hete zomers, heel koude winters en is bovendien erg droog. Wijnstokken zullen daarom veel moeite moeten doen om voldoende water uit de grond te halen, wat gemiddeld leidt tot zeer goede wijnkwaliteit.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling