Peacock - Wild Ferment Sauvignon Blanc

2019, Swartland district, Western Cape

Dit is een mooie en zuivere (biodynamische) Sauvignon Blanc uit Stellenbosch. Deze druivensoort is in de regio waar hij vandaan komt (Loire, Frankrijk) al expressief, maar in Zuid Afrika stuiven de aroma's helemaal het glas uit. In Zuid Afrika profiteert hij van de zonne-intensiteit en de warmte. Daardoor is hij krachtiger van karakter dan zijn Loire-neef. Limoen, grassigheid en kruiden. De frisse zuren zorgen ervoor dat de wijn opwekkend is. Hij is heerlijk om zo te drinken, maar heeft complexiteit genoeg om hem te combineren met een maaltijd.


Land:
Zuid-Afrika
Jaartal:
2019
Regio:
Swartland district
Appelatie / Herkomst:
Western Cape
Druivenras:
Sauvignon Blanc
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Bio-dynamisch
7,95

7,39 per 6

+

Omschrijving

De wijnen van Waterkloof

De wijngaarden van Waterkloof liggen op de Schapenberg, vlak bij False Bay en Stellenbosch, aan de voet van de Hottentot-Holland bergen tussen 150 en 300 meter boven zeeniveau. Er wordt biodynamisch gewerkt, de wijnen van Waterkloof zijn biologisch gecertificeerd. Waterkloof is een erg mooi bedrijf dat bruist van de biodiversiteit. Overal prachtige planten, bloemen en dieren. Ze werken op een natuurlijke manier en nemen dat zeer serieus: zo wordt met paard en wagen gewerkt omdat tractoren en andere machines de grond te veel aandrukken. Naast wijnen onder eigen naam brengt Waterkloof ook een aantal wijnen uit gemaakt van druiven van een andere wijngaard, onder de naam Peacock Ridge. Deze wijnen zijn niet biologisch; op deze wijngaarden van False Bay Vineyards wordt de lutte raisonnée-methode toegepast: biologisch als het kan, maar als gekozen moet worden tussen een mislukte biologische oogst of een geredde oogst met minimaal ingrijpen, dan wordt voor het laatste gekozen.

Zuid-Afrika

Toen Mandela in 1990 als vrij man de gevangenis uitliep, had de Zuid-Afrikaanse wijnbouw er weliswaar al een geschiedenis van ruim 300 jaar opzitten, maar stond het tegelijkertijd nog in de kinderschoenen. Het prachtige land met zijn bewogen historie is nu een van de meest dynamische en spannende wijnlanden ter wereld. Sinds de afschaffing van de apartheid is er een (her)ontwikkeling van nieuwe en vergeten terroirs gaande met als doel steeds meer unieke wijnen te ontwikkelen. Dit wordt mede bepaald door de structuur van de industrie en vooral de mensen. In tegenstelling tot een aantal andere wijnlanden in de “Nieuwe Wijnwereld" kent Zuid-Afrika relatief veel kleinere, zelfstandige ondernemingen, waar de wijnmaker ook eigenaar is. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in het zuidwesten van Zuid-Afrika, relatief dichtbij de oceaan. De koude stroming vanuit Antarctica zorgt voor verkoeling. De meeste wijnstokken gedijen daarom in een bijna perfect mediterraan klimaat. De wijnen van Waterkloof komt uit het district Stellenbosch. Dit gebied is samen met Paarl de traditionele spil van de Kaapse wijnactiviteit. Hoe opwindend de resultaten van recente aanplantingen in andere koelere contreien ook zijn, de wijnactiviteit zal waarschijnlijk gecentreerd blijven rond Stellenbosch en Paarl.