Pedro Escudero - Valdelainos "Verdejo"

2019, Castilië-Leon, Rueda DO

De Fuente Milano is onze best lopende huiswijn en de instap van de familie Escudero. Zijn grote broer en een tikje serieuzer is de Valdelainos. Gemaakt van 100% Verdejo van oudere stokken (deels afkomstig van de Fuente Elvira wijngaard. De mineraliteit van de wijn komt duidelijk naar voren. De geur is aromatisch met tonen van witte perzik, grapefruit en passievrucht. De smaak is goed in balans en heeft een mooie lengte. Het is duidelijk dat dit een stapje hoger is dan de Fuente Milano. Zoals te verwachten combineert de wijn uitstekend bij lichte zomerse gerechten en zomerse salades met citrus en meloen. Ook heerlijk bij diverse lichte visgerechten (denk aan Cerviche).

Land:
Spanje
Jaartal:
2019
Regio:
Castilië-Leon
Appelatie / Herkomst:
Rueda DO
Druivenras:
Verdejo
Serveertemperatuur:
8-10°C
8,50

7,91 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

De Escudero familie wordt gezien als één van de allerbeste druiventelers in de hele Rueda. Ze hebben een neus voor het selecteren van de beste wijngaarden en worden daarom vaak benaderd door buren op zoek naar advies over wijngaard kwesties. Tot 2002 waren ze sec druiventelers maar teleurgesteld over de lage tarieven per kilo besloot de familie zelf wijn te gaan maken. Toen de twee zonen klaar waren met hun opleiding hebben ze samen de winery gebouwd. Pablo (1983) is oenoloog en maakt de wijn. Diego (1984) was ooit een veelbelovend voetbaltalent en speelde betaald voetbal bij Vallodolid maar koos uiteindelijk toch voor zijn eigen Bodega. Hij is verantwoordelijk voor de marketing. De jongere Maria (1988) is ook oenoloog en staat de broers bij op kantoor. Escudero heeft 50 hectare eigen wijngaarden in La Seca, het hart van Rueda, en het beste deel voor de Verdejo druif. De naam van de belangrijkste Verdejo wijngaard is “Fuente Elvira” en heeft een bodem van grote kiezels met klei en een rode klei ondergrond die goed water vast houdt. Tussen het huis en de wijngaarden staat een moderne Winery waar alle werkzaamheden plaatsvinden. Op de overige wijngaarden vinden we ook de Viura druif. Die komt voor een deel terug in de basiscuvée, de Fuente Milano.

Informatie gebied:

Het wijngebied Rueda ligt in het zuidelijkste deel van het district Castilla y Léon zo'n 200 km. ten noordwesten van Madrid. Ten westen vindt men het opkomende wijngebied Toro, terwijl verderop de Duero rivier het vermaarde gebied Ribero del Duero ligt. Na de aantasting van de wijngaarden door de druifluis Phylloxera van 1909 tot 1922 waarbij 2/3 van het wijnbouwgebied verloren ging, plantten wijnboeren massaal Palomino druiven aan. Daarmee verloor Rueda enorm aan het goede kwaliteitsimago die het had en massaproductie werd een feit. Pas na de 2e wereldoorlog ging men zich weer bekommeren om het herstel van de wijngaarden en streven naar kwaliteit. In 1972 besloot een bodega uit Rioja, Marqués de Riscal, een nieuwe bodega te bouwen om jonge, frisse witte wijn van de inheemse Verdejodruif te maken waarmee een nieuw tijdperk werd ingeluid. Als gevolg van de grootschalige herplant en investeringen in het gebied heeft het gebied in 1980 de D.O.-status gekregen. De knisperende, droge Verdejo uit Rueda is tegenwoordig een van de meest spraakmakende en succesvolste witte wijnen van Spanje. De unieke combinatie van bodem, klimaat, een bijzonder druivenras als de Verdejo dat nagenoeg alleen in Rueda goed kan gedijen en gepassioneerd vakmanschap van een nieuwe generatie, hebben Rueda wederom op de kaart gezet als een van de meest populaire wijngebieden van Spanje.


Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling