Pemartín - PX

NVT, Andalusië, Jerez-Xeres-Sherry DO

Pedro Ximénez is een ongebruikelijke druif voor het gebied. Hij wordt vooral gebruikt om Sherry iets zoeter te maken. De Bodega's laten hem daarom na het plukken een tijdje in de hete zon drogen, zodat het overgebleven vocht zoeter wordt. Bodegas Bertola maakt kwaliteitssherry’s waar je echt mee aan tafel kan komen. Deze PX heeft drie jaar gerijpt op houten vaten, wat de wijn een diepbruine kleur en een heerlijke zachte ronde krokante zoete smaak heeft gegeven. Je proeft rozijnen, dadels en vijgen. Mooie dessertwijn die perfect past bij chocolade. Zet hem deze kerst in bij de chocolademousse als dessert. Je zal iedereen verrassen.

Land:
Spanje
Jaartal:
NVT
Regio:
Andalusië
Appelatie / Herkomst:
Jerez-Xeres-Sherry DO
Druivenras:
Pedro Ximénez (PX)
Serveertemperatuur:
14-16°C
14,50

13,49 per 6

+

Omschrijving

De streek Jerez bevindt zich in het uiterste zuiden van Spanje tussen de steden Cádiz en Sevilla. Het gebied heeft alles waar Spanje zo bekend om is: de stierenfarms, de koele patio’s, gitaarmuziek, en flamencodansers. Een gebied, waar de temperatuur gedurende de dag zo hoog oploopt dat het leven zich voor het grootste gedeelte gedurende de avond en de nacht afspeelt. De zon is er zo krachtig en heet dat de druif aan de plant geroosterd wordt. Niet direct de beste omstandigheden voor wijnen met frisheid en finesse. Een fris glas Champagne is eerder op zijn plaats. En toch gaat een vergelijk van Jerez en de koele Champagnestreek een heel eind op. Beide streken zijn bekend om hun wijnen die een uniek karakter ontlenen aan hun uitgesproken kalkbodems, en lange traditionele behandelingen. Sherry en Champagne zijn beiden witte wijnen van een witte bodem en worden geprezen vanwege hun eetlustopwekkende karakter. De kalkgebieden in de Jerez leveren de beste en meest aromatische wijnen. In ieder geval is Sherry de bekendste wijn van Andalusië. De grote bodega’s met hun bekende namen zijn vaak prachtige bezienswaardigheden: Hoog oprijzende gebouwen met een gewelvenstructuur waar de schuin binnenvallende zon direct een impressie van een kathedraal geven. (Waar was de hoofdstad van de champagne toch alweer zo bekend om?) Deze Bodega’s staan vol met wijnvaten opgesteld als ware het piramides zijn. Elke groep vaten (de criadera’s) zijn onderdeel van een ingewikkeld en langdurig mengproces, het zogenaamde solera-systeem. Pas na vele jaren, soms decennia, zal deze wijn pas de bodega verlaten. Ook zijn er kleinere producenten (zoals die van Bodegas Bertola) die hun wijnen van opmerkelijke kwaliteit zeer lang laten rijpen en zelfs soms onvermengd verkopen als een jaargang wijn. Engeland en Nederland waren en zijn nog steeds de grootste afnemers van Sherry na een enorme terugval begin jaren 90. Het product sherry was langzamerhand vervallen tot een zeer matig product met een slechte naam wat zelfs in ‘jerrycans’ werd verkocht. Gelukkig is er nu plaats ontstaan voor echt goede sherry van vaak kleine producenten. Echte topsherry’s die kracht en finesse combineren met een breed aromaspectrum. Een drank die zeer interessant is voor gastronomische combinaties. Van fris naar rijp, van droog naar zoet, en van licht naar intens. De hoofdkwartieren van de meeste bodega’s staan in de sherry steden Sanlùcar, El puerto de Santa Maria en Jerez.