Pierre Belle - Petit Verdot

2017, Languedoc-Rousillon, Coteaux de Beziers IGP

Een wijn van de druivensoort Petit Verdot is niet alledaags in de Languedoc. Deze oorspronkelijk typische Bordeaux-druif is in de Bordeaux een moeilijke druif, doordat hij soms moeizaam rijp wordt in een koeler jaar. In een warme streek als de Languedoc rijpt Petit Verdot uitstekend. En wel zo goed, dat er een uitstekende monocépage wijn (d.w.z. van 100% Petit Verdot) van gemaakt kan worden. De kleur is prachtig donkerrood. In de neus herken je rood fruit, hij is peperig en een beetje droppig. In de mond is hij gul met bramen en cassis. De rijpe tannines zorgen voor kracht en de wijn heeft een lange afdronk.

Land:
Frankrijk
Jaartal:
2017
Regio:
Languedoc-Rousillon
Appelatie / Herkomst:
Coteaux de Beziers IGP
Druivenras:
Petit Verdot
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
9,50

8,84 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Domaine de Pierre Belle is een familiebedrijf dat gelegen is in Lieuran-les-Béziers, ongeveer 10 kilometer ten noorden van de Zuid-Franse stad Béziers. Het gebied ligt in de heuvels en de wijngaarden liggen naar de zon toe gekeerd, waardoor maximale rijping van de druiven ontstaat. Het bedrijf heeft 60 ha wijngaarden in bezit. Ze maken een breed palet aan wijnen, van heel uiteenlopende druivenrassen. Er wordt op duurzame wijze wijn gemaakt, zonder dat ze strikt biologisch wijn verbouwen. Ze gebruiken om de fermentatie op gang te brengen, louter eigen gisten. Voor de jonge, fruitige wijnen wordt een zogenaamde koude, en daarmee langzame vergisting gebruikt. Hierdoor wordt het fruitige karakter van de wijn benadrukt. Voor de complexere wijnen, is de vergisting op wat hogere temperatuur uitgevoerd. Ook blijven de schillen daarbij langer in contact met het sap, waardoor de extractie van kleur- en smaakstoffen intenser is. Duurt de vergisting bij de jonge, fruitige wijnen ongeveer een week, bij de complexere wijnen duurt die maximaal een maand.

Informatie gebied:

De glooiende heuvels van de Coteaux de Béziers liggen tussen de Middellandse Zee en het laaggebergte van de Haut Languedoc. Alles staat in die regio in het teken van wijn. Er wordt in het gebied veel geïnnoveerd op het gebied van wijnbouw. Dat is onder meer te merken aan de aangeplante druivensoorten. Er worden niet alleen die druivenrassen verbouwd die typisch zijn voor een warme streek als de Languedoc. Ook een druivensoort als Petit Verdot, die je meer zou verwachten in de koelere Bordeaux streek, wordt hier met succes aangeplant. Er is een vaak aanwezige wind vanaf de Middellandse Zee, die voor verkoeling zorgt. Dat proef je terug in de wijn, die naast een grote rijpheid ook zijn frisheid behoudt. Bovendien blijven de druiven. De bodemsoorten in dit gebied zijn voornamelijk kalk en klei, in wisselende verhoudingen.

Wijnbeschrijving:

Een wijn van de druivensoort Petit Verdot is niet alledaags in de Languedoc, maar wel steeds vaker voorkomend. Deze oorspronkelijk typische Bordeaux-druif zorgt in Zuidwest-Frankrijk voor de ruggengraat in menige blend: hij zorgt voor bewaarpotentieel door zijn tannines. Hij is in de Bordeaux echter een moeilijke druif, doordat hij soms moeizaam rijp wordt in een koeler jaar. In een warme streek als de Languedoc rijpt Petit Verdot uitstekend. En wel zo goed, dat er een uitstekende monocépage wijn (d.w.z. van 100% Petit Verdot) van gemaakt kan worden. De kleur is prachtig donkerrood. In de neus herken je rood fruit, hij is peperig en een beetje droppig. In de mond is hij gul met bramen en cassis. De rijpe tannines zorgen voor kracht en de wijn heeft een lange afdronk.

Wijn/spijs combinatie:

De wijn combineert uitstekend met een maaltijd. Denk daarbij aan diverse (rood)vleesgerechten, maar ook bij stevige, gerijpte kazen is hij heerlijk.