Pinord - Diorama Garnatxa White

2018, Catalonië, Terra Alta DO

Deze witte wijn is gemaakt van de inheemse druif Garnatxa Blanca (dat is de Catalaanse naam; in het Spaans heet de druif Garnacha Blanca). Oorspronkelijk afkomstig van Spanje heeft de druif ook veel succes gekregen in vooral het Franse Rhônedal. Daar is de naam Grenache Blanc. De wijnen van Pinord worden biodynamisch verbouwd en gemaakt. Zo ook deze wijn. De most wordt op gecontroleerde, lage temperatuur vergist om de frisheid in de wijn te behouden. De extractie van de druiven neemt drie weken in beslag, zodat het maximum aan aroma's uit de druiven kunnen worden gehaald. Dan volgt een periode van twee maanden sur lie, de wijn ligt in die tijd op zijn dode gistcellen om zodoende meer complexiteit aan de wijn meet te geven. Het resultaat is een helder, bleekgele wijn. De geur is medium intens (Garnatxa Blanca is van zichzelf een enigszins ingetogen druif) en heeft fruitige aroma's van banaan en appel, maar ook van citrusfruit en gedroogd fruit. In de afdronk bespeur je ook noten aroma's die de wijn een klein en spannend bittertje geeft. De smaak is krachtig en mooi gestructureerd. Er is een mooie balans tussen de zuren en de body van de wijn. Hij heeft een lange afdronk.Land:
Spanje
Jaartal:
2018
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Terra Alta DO
Druivenras:
Garnatxa Blanca
Serveertemperatuur:
10-12°C
Biologisch:
  • Biodynamisch
  • Biologisch
9,95

9,25 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Pinord is een groot Catalaanse wijnbedrijf dat is gevestigd in de plaats Vilafranca del Penedès. Pinord maakte oorspronkelijk cava, de beroemde mousserende wijn die de wereld inmiddels heeft veroverd. Pinord is zich later ook gaan toeleggen op stille wijnen, maar deden dat aanvankelijk vooral in de Penedès wijnregio (die ligt ten westen van Barcelona). Inmiddels heeft Pinord wijnbedrijven in geheel Spanje (onder meer in Rías Baixas, Ribeiro del Duero, Rijoa en Rueda). Sommige bedrijven zijn gekocht, sommige nieuw opgericht. Toen er in Catalonië wijnregio’s werden (her)ontdekt, startte men ook met wijn maken in Terra Alta, Montsant én Priorat.

Uit overtuiging dat een goed wijngaardbeheer betekent dat je voor balans in de wijngaard moet zorgen, pleegt Pinord (net als in alle sub-bedrijven) biologische en zelfs bio-dynamische wijnbouw.


Informatie gebied:

De provincie Tarragona vormt de meest zuidelijke punt van de autonome streek Catalonië, bij voorkeur -in de lokale streektaal, het Catalaans- aangeduid als Catalunya. Het landschap van de provincie en wijnstreek Tarragona is wisselend van karakter. Hogerop, in Terra Alta en Priorato is het ruig, droog en onherbergzaam. Direct aan zee, rondom de stad zelf, is het vrij vlak, glooiend, niet meer dan licht heuvelachtig. De regio heeft zeer droge, hete zomers, relatief koude winters en vele uren zonneschijn, waardoor het klimaat ideaal is voor stevige, rijke wijnen.

Binnen de provincie Tarragona zijn de wijngebieden Priorat, Montsant en Terra Alta verreweg het interessantst. Priorat was zo’n vijftien jaar geleden de grote blikvanger van de drie, maar omdat de prijzen van de wijnen uit Priorat de pan uitrezen en omdat die uit Montsant en Terra Alta in karakter duidelijke overeenkomsten tonen met die uit de Priorat, zijn deze streken steeds meer in beeld gekomen als een zeer interessant alternatief.

Terra Alta is de meest zuidwestelijk gelegen wijnstreek van de provincie, direct grenzen aan het dal van de Ebro, dat zich iets ten zuiden van de Terra Alta bevindt. Terra Alta dankt de kwaliteit van de wijnen aan een paar belangrijke factoren: het onbarmhartige klimaat, de ligging op hoogte en de ondergrond van verweerd graniet en leisteen. Deze combinatie zorgt voor zeer intense en fruitrijke wijnen. De hoogte, die varieert tussen de 350 en 500 meter zorgt voor grote verschillen in temperatuur tussen dag en nacht, waarmee de wijnen hun intense fruit en zuren krijgen. Het klimaat is mediterraan met continentale invloeden. Het gebrek aan regen (jaarlijks niet meer dan 400 millimeter) en de arme bodem met een stenige basis zorgen voor veel concentratie en diepgang in de wijnen. Het gebied ontvangt maar liefst 2700 zonneschijn per jaar. De temperaturen lopen op zomerdagen op tot zo’n 35 tot 38 graden. In totaal zijn er 46 wijnbedrijven actief in het gebied, van coöperaties tot kleine, actieve familiebedrijven, die in totaal een kleine veertig miljoen flessen wijn produceren.

De belangrijkste druiven voor rood zijn allemaal lokale druiven: garnatxa negra, garnatxa peluda en carinyena. Deze mogen worden aangevuld met kleine hoeveelheden voornamelijk Franse druiven: Ull de llebre (Catalaans voor tempranillo), syrah, cabernet-sauvignon, cabernet franc en merlot. Voor de witte wijnen is het beeld hetzelfde, met als voornaamste druiven de lokale garnatxa blanc, macabeu en parellada en daarnaast als toegestane rassen de moscatel d’alexandria, chardonnay, chenin blanc en pedro ximénez. De wijnen van Terra Alta zijn uniek door hun diepgang en concentratie, overtuigend en karaktervol.