Weingut Wittmann - Rheinhessen

Heeft u interesse in ons jaarlijkse aanbod van de Grosses Gewächs wijnen van Weingut Wittmann? Meldt u via de link aan en we houden u op de hoogte: Klik hier

Weingut Wittmann - Rheinhessen

Weingut Wittmann behoort tot de absolute top van de Rheinhessen en van heel Duitsland. Wittmann is gevestigd in Westhofen, 30 km onder Mainz. Al diverse malen is hun Morstein Grosses Gewachs uitgeroepen tot de beste droge witte wijn van Duitsland. Het is een familie met traditie, wijn verbouwen door de familie gaat terug tot 1663. Dit zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van de wijn, maar wel over de verbondenheid van de familie met de wijngaarden die ze bewerken. Wittmann is een van de voortrekkers op het gebied van ecologische wijnbouw in Duitsland. Vader Günter Wittmann was er in 1990 al van overtuigd dat de traditionele wijnbouw, waarbij opbrengsten centraal staan, de verkeerde weg was. Daarom schakelde hij over op milieuvriendelijke manier van wijn verbouwen, sinds 2004 werken ze zelfs biodynamisch. Dit betekent beduidend meer werk in de wijngaarden. Totaal wordt er ongeveer 25 ha wijngaarden bewerkt. Deze zijn vooral met Riesling beplant, maar ook met pinot blanc, pinot gris en Silvaner. Günter Wittmann, die zich nog altijd over de wijngaarden ontfermt wordt tegenwoordig bijgestaan door zoon Philipp die zich bezighoudt met het werk in de kelder. Na een strenge selectie van de druiven in de wijngaard vindt er na binnenkomst in de kelders een tweede selectie plaats zodat alleen de beste druiven overblijven. Na een zeer zorgvuldige vinificatie krijgen de wijnen hun opvoeding in grote houten vaten. Vaak duurt de gisting tot ver in het volgende jaar zodat er complexe aroma’s ontstaan.

Rheinhessen - van bulk naar kwaliteit

Rheinhessen ligt ingeklemd tussen de Rijn in het noorden en oosten, in het westen door wijngebied de Nahe en in het Zuiden door wijngebied de Phalz. Rheinhessen heeft een revolutie ondergaan. Er was een tijd dat het gebied bekend stond om zijn goedkope, matige wijnen gemaakt in hoge volumes. De enige wijnen die het zoeken waard zijn waren afkomstig van de beroemde Roter Hang met uitkijk over de Rijn. Samen met de wijngaarden op de Scharlachberg waren dit de twee gebieden waar Riesling rijp kon worden. Alles veranderde met de klimaatopwarming die positieve invloed op Rheinhessen heeft vanaf de jaren 90. Tot die tijd was het vaak te koel om Riesling goed rijp te krijgen. Geen wonder dat er vroegrijpe druivenrassen zoals Müller-Thurgau stonden aangeplant om zo goedkope (waaronder veel Liebraumilch) bulkwijn te maken. Dat Rheinhessen bijzondere bodems had was toen nog niet zo duidelijk. De manier waarop de druiven werden gecultiveerd gaf daar ook geen rede toe. Bijna het hele gebied bestaat uit kalksteenbodems bedekt met leem, zand of gravel. Op sommige plaatsen komen oudere bodems naar boven zoals de Roter Hang. Over het algemeen bestaat Rheinhessen over glooiende lage heuvels. Ideaal om machinaal te werken in de wijngaarden ten goede van de efficiëntie.

Vandaag de dag is de situatie heel anders. Het begon in 2002 met het initiatief ‘Message in a Bottle’. Opgericht door een clubje jonge en ambitieuze wijnmakers die zich ging richten op specifieke wijngaarden, kwaliteit en herkomst van de wijngaarden. Dit illustere gezelschap bestond destijds uit de sterren van vandaag, waaronder Klaus Peter Keller, Philipp Wittmann en Hans-Oliver Spanier. Er moest wat gebeuren en met nieuwe ideeën en energie wisten creëerde ze een andere kijk op de wijnbouw. Het maken van bulkwijnen was niet meer toekomstbestendig. Ze waren goed opgeleid en hadden veel van de wereld gezien, én ze onderkende het potentieel wat onder hun voeten lag. Vanuit het niets werden er van de één op de andere dag goede wijnen gemaakt. Het verlagen van de opbrengsten, oogsten met de hand en toewijding bij de vinificatie veranderde alles. De wereld lag aan hun voeten.

Tegenwoordig zijn de beste wijngaarden bekend. De Grosse Gewächse (Grand Cru) van Morstein en Kirchspiel, Heerkretz en Hubacker zijn snel uitverkocht. Er zijn veel wijngaarden aangewezen die perfect zijn voor Riesling van wereldniveau. Maar ook Spätburgunder (Pinot Noir) wordt steeds bekender. De duurste droge riesling (nr. 45 van duurste wijnen ter wereld +/- €2000,- per fles), de G-max van Keller, komt tegenwoordig uit Rheinhessen.

Sinds 2002 is er veel veranderd. Een groot deel van de productie uit Rheinhessen is nog steeds bestemd voor de bulkindustrie. Maar een groot aantal goede wijnmakers heeft zijn intrede gedaan waardoor er veel mooie wijnen te vinden zijn die vaak aantrekkelijk geprijsd zijn. Zelfs de topwijnen van Wittmann zijn relatief betaalbaar als je de afzet tegen de prijzen van bijvoorbeeld de top uitBourgogne. Van de 26.500 hectare aan wijngaard in Rheinhessen is 410 hectareals Grosse Lagen en 1530 hectare als Erste Lagen geclassificeerd.

2018 Duitsland Rheinhessen
11,95

11,11 per 6

+
2018 Duitsland Rheinhessen
11,95

11,11 per 6

+
2018 Duitsland Rheinhessen
16,95

15,76 per 6

+
2017 Duitsland Rheinhessen
Weingut Wittmann Weingut Wittmann behoort tot de absolute top van de Rheinhessen en van heel Duitsland. Wittmann is gevestigd in Westhofen, 30 km onder...
21,50

20,00 per 6

+
2016 Duitsland Rheinhessen
26,95

25,06 per 6

+
2014 Duitsland Rheinhessen
48,95

45,52 per 6

+