Roger Champault - Menetou-Salon Le clos de la Cure

2017, Loire, Menetou-Salon AOC

De unieke kalkrijke bodem waarop de wijnstokken staandeze wijn zijn fijne aroma's en stijl. De opbrengst per hectare is ongeveer 50 hl/Ha. Er worden jaarlijks ongeveer slechts 6.500 flessen van geproduceerd. Een uitnodigende geur van citrus, grapefruit en peer. Heel expressief. In de smaak komen groene appels en grapefruit terug. Ook een minerale toon proeven we. Prima afdronk. Te serveren bij schaal –en schelpdieren. Het is daarnaast een klassieke combinatie met geitenkaas (Crottin de Chavignon)

Jaartal:
2017
Land:
Frankrijk
Regio:
Loire
Appelatie / Herkomst:
Menetou-Salon AOC
Serveertemperatuur:
10-12°C
15,95

14,83 per 6

+

Omschrijving

De familie

De historie van Champault gaat tot ongeveer 1850 terug tot de 1ste generatie. In de jaren erna kwam de gevreesde phylloxera plaag waarbij deze druifluis alle wijnstokken verwoestte in Sancerre. Het duurde tot 1900 voordat Stanislas Champault het domaine overnam. Hij begon met het herplanten van de wijngaard met resistente onderstokken zodat de druifluis geen gevaar meer opleverde. Met een totaal bezit van 2 hectare aan wijngaarden. De groei van het domaine kwam met de komst van de 5de generatie en naamgever van het Domaine Roger Champault. Hij zorgde ervoor dat stapje voor stapje het wijngaardbezit werd uitgebreid. Hij richtte zicht op de best gelegen wijngaarden binnen Sancerre. Daarnaast introduceerde hij moderne faciliteiten om het wijngaardbeheer en de vinificatie te optimaliseren. Tegenwoordig wordt Domaine Champault door zijn twee zonen gerund, Laurent en Claude, en het omslaat in totaal 20 hectare in het gehucht Champtin dichtbij Crézancy ten zuidwesten van het dorpje Sancerre. Er zijn respectievelijk 11,5 ha Sauvignon Blanc en 7,5 ha Pinot Noir aangeplant in de appellations Sancerre en Menetou-Salon.

Alternatief voor Sancerre

Iedereen kent Sancerre, de grote naam uit de Loire gemaakt van Sauvignon Blanc. Ongetwijfeld zorgt deze bekendheid voor een soort luiheid voor het schap, als in dezelfde zin waarop gasten in een restaurant om Chardonnay vragen. Maar de ene Sancerre is de andere niet. Goede Sancerre geeft de meest pure en complexe expressie van Sauvignon Blanc. Uitstekende alternatieven vind je in de omgeving van Sancerre waaronder Menetou-Salon. Het bevindt zich direct tegen Sancerre aan ten zuidwesten en meet nog geen 1/5 van de wijngaarden van Sancerre. Het gebied produceert al sinds 1100 wijn. Het heeft veel gemeen met Sancerre. Zo bestaan de beste stukken uit Terres Blanches, kalkrijke bodems. Kortom in de basis alles wat nodig is om mooie Sauvignon Blancs te maken.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling