Zuid-Afrika

2018 Zuid-Afrika Coastal Region
De Eigenaar van Waterkloof, Paul Boutinot, grapt weleens dat de wijnen van False Bay ervoor zorgen dat de containers voor de exportmarkten gevuld kunnen worden met de Waterkloof wijnen. Goede business-sense kan je het ook noemen. Toen wij de serie wijnen van False Bay proefden waren we direct onder de indruk van het individuele karakter en de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding. Deze wijnen voor iedere dag worden gemaakt door Nadia Barnard en haar kwaliteitsbewuste team in een Europese stijl. De druiven voor de Shiraz zijn afkomstig van wijngaarden uit Swartland en Paardenberg. Swartland zorgt voor de kracht, tannine en concentratie, Paardenberg zorgt voor het fruit en de frisheid. Bijzonder in deze prijsklasse is dat de druiven met de hand geoogst worden en dat de fermentatie zonder toevoeging van gecultiveerde gisten wordt gedaan, daarna rijpt de wijnen nog 6 maanden in grote houten vaten. In de geur vinden we tonen van zwarte bes, pruim, kers en tonen van zwarte peper. De smaak is krachtig zonder overdadig te zijn, donker fruit en zachte tannines in de afdronk. Op het etiket staat Shiraz (anders krijgt Paul Boutinot ruzie met zijn marketing-man) maar wat ons betreft meer syrah in stijl!
6,50

5,50 per 6

+
2018 Zuid-Afrika Swartland district
Eigenaar Paul Boutinot kocht deze wijngaarden met het min of meer inheemse druivenras Pinotage (een kruising van Pinot Noir x Cinsault) omdat de druiven ervan anders zouden verdwijnen in de anonieme wijnen van de vele coöperaties die dat deel van Zuid Afrika in de afgelopen jaren negentig rijk was. Hij wilde er betere en persoonlijkere wijnen van maken. De term Bush Vine slaat op de groeiwijze van de plant; hij staat zelfstandig als een bosje, in de vorm van een kelk. Machinematig plukken is er dan niet bij, de kwaliteit van de wijn wint bij de noodzakelijk handmatige pluk. Dit is een biologische sappige wijn, die vooral rood fruit prijsgeeft met kruidige accenten. De tannines zijn zacht en soepel.
6,50

5,50 per 6

+
2018 Zuid-Afrika Swartland district
Zachte rijpe Syrah, met veel rood, romig fruit, zoals kersen, bessen, pruimen, met daarbij zoete specerijen zoals kaneel en kruidige tonen. Bij uitstek geschikt om te drinken bij gerechten met gegrilde vleessoorten en harde kazen.
7,95

7,39 per 6

+
2018 Zuid-Afrika Swartland district
Typische, rijke Cabernet met veel cassis, sappig zwart fruit, een vleug cederhout en fijne tannines. Peacock Ridge laat zien wat je van Cabernet toch een ongelooflijk spannende wijn kunt maken. Er wordt enkel gebruikt gemaakt van natuurlijke gisten, en langzame vergisting op niet te lage temperaturen. Absolute verrassing, zeker voor deze prijs. De wijnen van Peacock Ridge komen van False Bay Vineyards, die gelieerd zijn aan Waterkloof Biodynamic Vineyards. Voor Peacock Ridge worden minder zware eisen gesteld met als doel een vriendelijk geprijsde wijn te maken die de lichte zuiverheid heeft die biologische wijnen kenmerkt. Restsuiker 1,1 g/l, Zuren (TA) 6,27 g/l en pH 3,27. Bij uitstek geschikt om te drinken bij gerechten met veel smaak. Denk aan gegrilde vleessoorten, wildgerechten, stoofpotten en gerechten met bijvoorbeeld rode kool of paddenstoelen.
7,95

7,39 per 6

+
2018 Zuid-Afrika Swartland district
Zachte, rijpe Merlot, met veel rood, romig fruit zoals kersen, bessen, pruimen met daarbij zoete specerijen zoals kaneel en kruidige tonen. Bij uitstek geschikt om te drinken bij gerechten met gegrilde vleessoorten en harde kazen.
7,95

7,39 per 6

+
2018 Zuid-Afrika Franschhoek district
8,50

7,91 per 6

+
2017 Zuid-Afrika Stellenbosch district
De elegante Cinsault met de stoere Cabernet Sauvignon; het is een mooie combinatie. De wijn is spontaan gefermenteerd met de natuurlijke, eigen gisten. De druiven hebben nog vóór het samenvoegen een houtrijping van 9 maanden gehad; de cabernet op vaten van 225 liter en de Cinsault op vaten van 600 liter. Na het blenden kreeg de wijn nog eens een jaar houtrijping in 600 liter vaten. Er is slechts licht gefilterd en er is nauwelijks sulfiet toegevoegd. In de neus ruik je kers en kruiden. Hij heeft een medium body met frisse zuren en aanwezige tannines.
9,50

8,84 per 6

+
2019 Zuid-Afrika Paarl district
9,95

9,25 per 6

+
2015 Zuid-Afrika Franschhoek district
De "standard range" van Boekenhoutskloof. Met net zoveel kunde gemaakt door Marc Kent! Dit is een hele fijne wijn met kracht, rijkdom en zachte afdronk. extreem prettige wijn voor dit geld!
10,50

9,77 per 6

+
2016 Zuid-Afrika Franschhoek district
Boekenhoutskloof Boekenhoutskloof is één van de topproducten die Zuid-Afrika te bieden heeft. In 1776 werd Boekenhoutskloof als kleine...
10,50

9,77 per 6

+
2014 Zuid-Afrika Breedekloof district
Bergsig Estate Met een oppervlakte van 250 hectare is Bergsig in Rawsonville bij Worcester één van de grootste wijngoederen in Zuid-Afrika. De...
10,95

10,18 per 6

+
2017 Zuid-Afrika Stellenbosch district
Johan Reyneke en biodynamische wijnbouw Johan Reyneke is Zuid-Afrika's enige gecertificeerde biodynamische wijnbouwer. Hij studeerde ooit...
11,50

10,70 per 6

+
2018 Zuid-Afrika Elgin District
De leeftijd van de stokken is 5 tot 24 jaar en liggen op 280 tot 400 meter hoogte. Na de oogst worden de druiven geselecteerd op gezonde druiven met behulp van de sorteertafel. Gevolgd door een korte inweking van de druiven op 12°C tot 14°C. De fermentatie laat men op natuurlijke wijze starten waarna geselecteerde gistcellen uit Bourgonge worden gebruikt. De wijn rijpt daarna gedeeltelijk voor drie maanden op Frans eiken om de wijn complexer en zachter te maken. In de neus vinden we heerlijke aroma's van rood fruit zoals rijpe aardbei en wat geroosterde specerijen. De smaak is elegant en zacht met tonen van rood fruit maar ook gekookte rijpe pruimen. Heerlijke Pinot Noir die wel wat weg heeft van de Duitse stijl. Serveer deze wijn bij lamsvlees met rozemarijn, maar ook visgerechten met een Aziatisch tintje of licht gevogelte in een niet te zware saus.
13,95

12,97 per 6

+
2018 Zuid-Afrika Stellenbosch district
Door de oude 'Bush Vines' (meer dan 35 jaar oud) heeft deze wijn een uitgebalanceerde tanninestructuur en mooie lengte. In de neus een combinatie van kersen, zoethout en kruiden aangevuld met aardse tonen. Licht gekoeld combineert deze Cinsault goed met lichtere vleesgerechten, zoals kalkoen uit de oven of gebakken kalfsvlees.
13,95

12,97 per 6

+
2015 Zuid-Afrika Stellenbosch district
De druiven voor deze wijn zijn organisch geteeld, handgeplukt en handgesorteerd. Ze werden gedeeltelijk ontsteeld (de syrah trossen niet en de Bordeaux druiven merlot en petit verdot wel) en daarna gefermenteerd in houten vaten. De fermentatie werd op gang gebracht met de aanwezige, natuurlijke gisten en duurde 30 dagen. De most werd regelmatig extra in contact gebracht met de schilletjes, zodat er veel extractie van kleur- en smaakstoffen kon plaatsvinden. Ieder druivenras werd afzonderlijk gerijpt; de syrah in vaten van 600 liter en de merlot en petit verdot in barriques van 225 liter. Om de houtinvloeden niet te dominant te laten zijn, werd slechts 20% van de vaten nieuw gebruikt. De overige vaten waren al eerder gebruikt. Het fruitige in de wijn staat voor de wijnmaker voorop. Na 18 maanden van houtrijping werd de blending gedaan. Aansluitend ging de wijn nog eens een jaar in de houten kuipen waarin eerder ook de fermentatie heeft plaatsgevonden. Het resultaat van dit omvangrijke proces? Het is een frisse, fruitige wijn geworden met mooie zuren. Dat valt als eerste op. Daarna vallen de rijpere smaken op. Ook de kruidigheid is een kenmerk, evenals de elegante tannines. De wijn heeft kracht, ondanks zijn elegantie. De merlot druiven zorgen voor het sap, de syrah zorgt voor de kruidigheid en de petit verdot voor de fruitigheid. Al met al een grootse en indrukwekkende wijn, die veel drinkplezier verschaft. De wijn is veelzijdig in zijn toepassing; je kunt hem inzetten bij uiteenlopende (vlees)gerechten. Maar hij wordt speciaal aanbevolen bij een gerecht met lamsvlees.
14,95

13,90 per 6

+
2014 Zuid-Afrika Paarl district
De naam Jonty’s Ducks slaat op de eenden die (met opzet) in de wijngaarden rondlopen om ze in te zetten bij de biologische wijnbouw. De eenden eten namelijk de wijngaardslakken op. Een voorbeeld van het creatief gebruik maken van een biologisch kringloopje. De planten zijn tussen de 13 en 15 jaar oud, allen organisch geteeld. Alleen de eigen gisten zijn gebruikt bij de vergisting. De druiven werden met de hand geplukt. De fermentatie (met de natuurlijke gisten) vond plaats in afgesloten RVS tanks; de rijping vond plaats in kleine, gebruikte (2 de , 3 de en 4 de jaars) Franse vaten van 225 liter. In de neus veel zwart fruit, drop met een beetje chocola en koffie. In de mond zeer fruitig met mooie, zachte tannines. De afdronk is prettig lang.
15,95

14,83 per 6

+
2016 Zuid-Afrika Stellenbosch district
De wijngaarden liggen op het westen en kijken uit op de Tafelberg van Kaapstad. De Prospector kan vrij vertaald worden als “goudzoeker". Sinds 2008 wordt deze Syrah zo genoemd als antwoord op de aangepaste wetgeving om binnen het wijnlandschap van de kaap intensief naar kostbare metalen en mineralen op zoek te gaan. Onder de laag gravel van deze Syrah wijngaarden zijn sporen van o.a. tin gevonden. Gary stelt dat de wijngaarden veel meer waarde generen dan de onderliggende metalen. Deze onderlaag zorgt voor de krachtige tonen van donker fruit, mokka en pure chocolade in de wijn. De wijn rijpt ongeveer 16 maanden op gedeeltelijk nieuwe Amerikaans en Frans eiken. Enorme gelaagdheid! Een heerlijke wijn die breed inzetbaar is. Geroosterde kip met Provençaalse kruiden. Diverse gerechten op basis van Lam. Maar ook bij niet te krachtige wildgerechten.
16,95

15,76 per 6

+
2016 Zuid-Afrika Stellenbosch district
De naam “Black Magic” is een verwijzing naar de donkergekleurde wijngaarden waarop de Merlot staat aangeplant. De bodem bestaat uit verweerd graniet met een zwart mineraal erin (genaamd Toermalijn). De wijngaarden voor de Merlot liggen op zowel het westen als het oosten en hebben een leeftijd van 10 tot 20 jaar. Na de handmatige oogst vindt de fermentatie plaats op RVS-tanks, daarna gaat de wijn naar Franse eikenhouten vaten (225 liter en gedeeltelijk nieuw) waarin het nog 16 maanden rijpt. In de geur is veel te vinden, rode kersen, rijpe pruimen en donkere chocolade. In de mond ondersteunt het eikenhout de verleidelijke smaken en zijn de zijdezachte tannine mooi aanwezig. Heerlijk bij een goede karbonade of een (goed gearroseerde) bavette. Wil je het bij Zuid-Afrikaans wild houden, dan kan je denken aan koedoe of struisvogel.
16,95

15,76 per 6

+
2016 Zuid-Afrika Stellenbosch district
De druiven voor deze wijn komen van een terroir waar het zo'n 3 graden koeler is dan in de iets noordelijker gelegen wijngaarden. De koele wind van zowel de Atlantische als de Indische Oceaan zijn daar onder andere de oorzaak van. De stokken zijn nog relatief jong (tussen 20 en 25 jaar oud). De druiven zijn vergist in rvs tanks. Door diverse kelder-technieken is er veel extractie geweest van smaak- en kleurstoffen. Na de vergisting is de wijn overgedaan in eikenhouten barriques (zowel nieuwe als gebruikte) van Frans eikenhout voor 18 maanden. Het resultaat is een volle wijn met zachte tannines, die toch elegant is. Aroma's van bramen, ceder hout en tabak vallen op. Heerlijke maaltijdbegeleider.
17,95

16,69 per 6

+
2017 Zuid-Afrika Swartland district
De naam pinotage is een samentrekking van de twee druivenrassen waar de druif uit voortgekomen is: de pinot noir en de hermitage (een andere naam voor de cinsault). De pinotage heeft een eigen persoonlijkheid, net zoals de wijnen van deze druif. Pinotages kunnen heel fruitig zijn en goed rijpen. In de jaren ‘90 werd Pinotage wereldwijd een groot succes. De neus wordt gekenmerkt door zowel zwart fruit als rokerige aroma's. Ook is er een beetje kruidigheid te ontdekken. In de mond een evenwichtige balans met wat tabak en leer in de afdronk. Een elegante wijn die laat zien hoe mooi Pinotage kan zijn. Combineert goed bij lamsrack gemarineerd in Provençaalse kruiden of rundvlees-spiesjes van de BBQ met een pittige salsa.
17,95

16,69 per 6

+