Rotari - Cuvée 28+ Rosé

NVT, Trentino-Zuid-Tirol, Trento DOC

Rotari maakt heerlijke, en feestelijke mousserende wijnen. Neem deze rosé. Gemaakt van een blend van Chardonnay en Pinot Noir. Hij heeft een mooie zalmroze kleur. Een elegante neus van rood fruit zoals aardbei en bessen. De mousse geeft een zacht mondgevoel. De smaak is fris en intens. Brioche is herkenbaar maar ook specerijen.

Land:
Italië
Jaartal:
NVT
Regio:
Trentino-Zuid-Tirol
Appelatie / Herkomst:
Trento DOC
Druivenras:
Chardonnay en Pinot Noir
Serveertemperatuur:
8-10°C
13,95

12,97 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent

Eén van de andere grote spelers in Trento is Rotari. Onderdeel van de coöperatie Mezzacorona. Trentino is een gebied dat van oudsher door coöperaties wordt geleid. Niet zo gek, als je bedenkt dat het gemiddelde wijngaardbezit minder dan 1 hectare is. Veel kleine boeren kunnen alleen maar overleven door zich aan te sluiten bij een coöperatie. Bovendien zijn er veel gemengde bedrijven met zowel wijndruiven als fruit, overigens nog steeds een belangrijk product van deze streek. Mezzacorona is goed voor maar liefst de helft van de in Trentino gemaakte wijn. Iedere wijngaard die onder beheer komt, wordt geëvalueerd door de geoloog en de wijngaardspecialist. Zij geven advies over de beste druivenrassen en onderstokken voor de wijngaard. Vervolgens helpen ze de eigenaar bij het inrichten van de wijngaard en constant bij het wijngaardbeheer. Gelukkig zijn dat wijnen van een doorgaans zeer betrouwbaar niveau.

Informatie wijngebied

Trento is de herkomstbenaming voor mousserende wijnen uit Alto-Adige (met als belangrijkste stad Bolzano). Zowel wit als rosé. Gesitueerd ten noorden van het Gardameer. De Spumante geldt als een regionale specialiteit en wordt gemaakt op de mèthode traditionel, dezelfde manier als in Champagne. Een andere overlap met dit bekende gebied is het gebruik van voornamelijk dezelfde druivenrassen. Chardonnay en Pinot Nero zijn het meest aangeplant met daarnaast een deel Pinot Bianco. Het is één van de exportsuccessen van het gebied dat sinds 1993 deze beschermde herkomstbenaming voert. De stijl ligt tussen die van Champagne en Cava in. Het klimaat is er duidelijk warmer dan Champagne wat, net als bij Cava, een rijkere stijl geeft. De eerst bubbels werden ver voor 1993 gemaakt. We gaan terug naar 1902: Giulio Ferrari bracht de eerste Chardonnay-stokken mee naar Trento, destijds nog onderdeel van het Habsburgse rijk. Na een studie tuin- en wijnbouw aan de landbouwuniversiteit in Geisenheim (Duitsland) begon Ferrari ervaring op te doen in de Champagne. Teruggekeerd in Trento startte hij zijn eigen wijnbedrijf. Hier produceerde hij zijn eerste bubbels op zeer kleine schaal. Het succes kwam pas later. Ferrari heeft nooit kinderen gehad. Om van zijn pensioen te genieten verkocht hij zijn bedrijf aan de familie Lunelli. Tegenwoordig is de derde generatie verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. Sinds de jaren 70 hebben ze ervoor gezorgd dat de Spumante uit Noord-Italië een exportsucces werd. Vandaag de dag zijn ze één van de leidende bedrijven in het gebied.