Savia Viva - Cava Brut Reserva

NVT, Catalonië, Penedès DO

Deze cava is gemaakt van een drietal druivensoorten, die klassiek zijn voor het maken van cava: macabeu (elders in Spanje ook wel bekend onder de naam Viura), Xarel-lo en Parellada. Net als champagne krijgt een cava ook de tweede vergisting op fles. Hierdoor wordt niet alleen de mousse zacht en rond, maar zijn er naast het fruit ook secundaire aroma’s te bespeuren. In het geval van deze Savia Viva ruik en proef je ook gisttonen (beetje gebak zelfs). Maar daarnaast dus het primaire fruit van peer, appel en witte bloemen. Door het lage alcoholgehalte (11.5%) is het een frisse en niet zware mousserende wijn. Deze wijn is uitstekend als aperitief of bij een feestelijke gebeurtenis. Maar ook als maaltijdgebeleider geeft hij goed partij. Uiteraard bij tapas, maar denk ook eens aan een moment als een feestelijke (paas)brunch.


Land:
Spanje
Jaartal:
NVT
Regio:
Catalonië
Appelatie / Herkomst:
Penedès DO
Druivenras:
Macabeu, Parellada en Xarel.lo
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biologisch
9,95

9,25 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Het familiebedrijf Paxvinum, gelegen in Pacs del Penedès, is al sinds 1790 actief. Zoals het in veel familiebedrijven gaat, is ook hier het bedrijf steeds van vader op zoon overgegaan. Zo hebben een aantal jaar geleden de broers Joan en Josep Cusiné Carol de leiding overgenomen, hoewel hun vader nog dagelijks in de kelders te vinden is. Hij kan het niet laten. De vrouwen van de twee broers, Marta en Maria Elena, zijn de gepassioneerde wijnmaaksters. Beiden hebben na hun eerste universitaire, op scheikunde gerichte studie, ook nog oenologie gestudeerd. Je kunt dus wel concluderen dat moderne kennis en traditie hier hand in hand gaan. Paxvinum bezit wijngaarden in alle drie de subzones, maar zijn het meest verheugd met de toplocaties hoog in de Alt-Penedès! Inmiddels hebben de twee wijnechtparen kosten nog moeite gespaard, om de wat traditionele bodega in een aantal jaren om te toveren tot een van de toonaangevende huizen van de regio, met een breed gamma aan wijnen. Van zuivere betaalbare huiswijnen en Cava’s, tot door beroemde nationale en internationale wijncritici bejubelde witte en rode topwijnen. Nog het vermelden waard is het feit dat Paxvinum eigenlijk al sinds de oprichting in 1790 ecologisch werkt. En sinds 2004 zijn alle wijnen en Cava’s dan ook gecertificeerd.

Informatie gebied:

Het herkomstgebied Penedès ligt in Catalonië. Aan de kustlijn ligt het tussen Barcelona in het noordoosten en Tarragona in het zuidwesten. Het is een groot wijngebied dat vooral bekend is van de mousserende wijn van Spanje, de cava. De streek loopt een flink eind landinwaarts door. De belangrijkste wijnplaatsen van de Penedès zijn Vilafranca del Penedès en Sant Sadurní d’Anoia. Deze laatste plaats is hét centrum voor de productie van cava. Maar er worden ook z.g. stille wijnen gemaakt in de Penedès (dus zonder bubbels) en die worden de laatste jaren steeds beter van kwaliteit.

In de Penedès liggen wijngaarden in de buurt van de zee, maar ook op hoogten tot 750 meter. Deze uiteenlopende omstandigheden zorgen voor veel diversiteit en onderlinge verschillen. Een spannende wijnstreek om veel uiteenlopende wijnen te ontdekken.

De laatste decennia wordt steeds meer overgegaan tot biologische en biodynamische druiventeelt. Het klimaat (warm en vrij droog in het groeiseizoen) is daarbij behulpzaam; de z.g. schimmeldruk op de planten is zeer laag.