Talamonti - Rosé

2016, Abruzze, Cerasuolo d'Abruzzo

De druiven voor deze rosé komen van wijngaarden die op 300 meter hoogte liggen bij het dorp Loreto Aprutino. De druiven zijn 100% Montepulciano d'Abruzzo. De oogst gebeurde met de hand. De stokjes werden verwijderd voordat de fermentatie startte. De fermentatie gebeurde onder gecontroleerde omstandigheden in roestvrij stalen tanks. Na de eerste dag werden de schilletjes van de druiven uit de most gehaald om ervoor te zorgen dat de wijn niet te veel tannines zou krijgen en een lichte kleur zou houden. De kleur is dus licht robijnrood en je ruikt aroma's van framboos, zwarte kers en rood fruit. In de smaak proef je complex rood fruit tegenover een subtiele zuurgraad. Heerlijk voor in het voorjaar en mooi om te combineren met een lichte salade of met witvlees gerechten. Er worden jaarlijks 30.000 flessen van gemaakt.

Land:
Italië
Jaartal:
2016
Regio:
Abruzze
Appelatie / Herkomst:
Cerasuolo d'Abruzzo
Druivenras:
Montepulciano
Serveertemperatuur:
8-10°C
7,95

7,39 per 6

+

Omschrijving

Talamonti

Talamonti is van vader en dochter Del Tonno en ligt in het binnenland van de Abruzzen, net voordat de heuvels overgaan in de hogere bergen. De familie maakt machines voor de baksteenindustrie maar had al jaren de wens iets te doen met hun 'roots', vandaar dat ze in 2001 het wijnbedrijf zijn begonnen. De prachtig gelegen wijngaarden liggen voor het grootste deel direct om het wijnhuis. Er worden vooral inheemse rassen verbouwd, zoals Trebbiano en Pecorino voor wit en Montepulciano voor rood. Daarnaast staat er een beetje Merlot, die dan wel weer zo goed is dat deze in de topcuvée (Kudos) wordt gebruikt. De kelder is in hoge mate 'state of the art': zo zijn er peristaltische pompen, wordt er gebruikt gemaakt van micro-bullage, is er een filtersysteem dat niet met carbon maar met grind werkt en is er per cuve de mogelijkheid geheel automatisch pigéage toe te passen. Bovendien is er net een nieuwe bottellijn geïnstalleerd zodat Talamonti zelf met schroefdop kan gaan bottelen. Kortom: niets wordt aan het toeval overgelaten. De wijnen zijn, door de mooie rijpe druiven en de moderne stijl van wijnmaken, gemakkelijk drinkbaar maar wel vol door het heerlijke sap.

De Abruzzen

De Abruzzen staat bekend als de groene regio van Italië. Het heeft meer natuurparken dan iedere andere regio in Europa. De rijkdom aan landschappen is enorm en daarmee ook de terroirs. De Abruzzen liggen in het midden van Italië. Van de Costa dei Trabocchi aan de Adriatische kust, loopt het landinwaarts via de heuvels door naar de ruige bergen van de centrale Apennijnen. In ieder van deze subzones vind je de lokale druivenrassen, Montepulciano en Trebbiano, in verschillende verschijningsvormen. Talamonti is gevestigd in de heuvels. Hier heerst een ideaal microklimaat voor de wijnbouw, met altijd goede ventilatie van de wijnstokken met flinke temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Dat zorgt voor een langzame rijping van de druiven. Daarnaast is de bodem armer dan de brede riviervalleien in het zuidelijk gedeelte van de provincie. De meeste grote coöperaties van de Abruzzen zijn gevestigd in deze warmere en meer vruchtbare gedeeltes. Ze zijn goed voor ruim 2/3 van alle geproduceerde wijn in de Abruzzen