Telmo Rodriguez - Gazur

2019, Castilië-Leon, Ribera del Duero DO

Een mooie rode wijn van de Spaanse nationale blauwe druif, tempranillo (in deze wijnstreek Tinto Fino genoemd). Deze wijn is gemaakt in grote cementen bakken en er is geen houtrijping aan te pas gekomen. Daardoor straalt de wijn levendigheid en jeugdigheid uit. Diepe kleur, donkere fruitaroma's zoals zwarte bessen, kersen en bramen. Ook is er kruidigheid waarneembaar. Diepe smaak met een flinke body. Kortom een wijn met veel karakter!

Land:
Spanje
Jaartal:
2019
Regio:
Castilië-Leon
Appelatie / Herkomst:
Ribera del Duero DO
Druivenras:
Tinto fino (tempranillo)
Serveertemperatuur:
16-18°C
11,25

10,46 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Telmo is één van de bekendste oenologen van Spanje, en kent als geen ander de potentie van de Spaanse wijnbouwgebieden. Als hij ergens iets begint dan is dat, omdat hij er iets bijzonders heeft gevonden, een onbekende druif, zeer oude stoken of unieke combinaties van de bodems… Telmo Rodriguez studeerde oenologie aan de universiteit van Bordeaux en werkte daarna enkele jaren bij Cos d'Estournel, Petit Village en Gérard Chave in de Rhône. Hij stond bekend als een zeer bedreven en intelligente leerling. Nadat Telmo de familiebezitting "Remelluri" van zijn vader uit de Rioja bij de beste wijnen van Spanje had gebracht startte hij begin jaren negentig het bedrijf Compañia de Vinos Telmo Rodriguez, dat zich toelegt op de productie van kwaliteitswijnen. In het begin was er geen geld voor eigen wijngaarden. Na maanden van speuren en eindeloos rondrijden, stuitte hij op een schitterend gelegen bezitting in de buurt van Lanciego op de grens van Rioja Alvesa. De wijnstokken zijn hier gemiddeld zeer oud en liggen hoog op zo'n 500 meter boven zeeniveau. Hij kocht de druiven op en maakte er een geweldige wijn van. Tegenwoordig zoekt Telmo nog steeds in gebieden naar oude wijngaarden waar de authenticiteit en potentie vanaf stralen. Vervolgens zoekt hij een partner in de regio die de installaties aan kan bieden om de wijn te maken en uiteindelijk te verkopen. Inmiddels is dit bedrijf uitgegroeid tot een van de meest gerenommeerde producenten van heel Spanje. omdat hij in meer dan tien wijngebieden wijnen maakt wordt hij vaak de driving and flying winemaker genoemd. “De wijn moet eerlijk en toegankelijk blijven, en dat kan alleen als de druiven die gebruikt worden goed zijn” aldus Telmo. Hij wordt gedreven door de authenticiteit van de druif en wil dat zijn wijnen betaalbaar blijven.

Informatie gebied:

Ribera del Duero is het rode wijnwonder van Noord-Spanje. Begin jaren 80 nauwelijks bekend. Alleen de topwijn van Vega Sicilia genoot een wat discutabele bekendheid als huiswijn van dictator Franco… Het gebied wordt doorsneden door de bovenloop van de Duero, die in Portugal de Douro heet en de bakermat van de Port is. Het gebied heeft een landklimaat. Maar doordat het op een plateau van ongeveer 850 meter hoogte ligt zijn de nachten koel, zeker aan het einde van augustus en september. De dagtemperatuur haalt dan nog vaak de 35 graden. Maar door de sterke afkoeling ligt de nachttemperatuur rond de 12 graden. Dit zorgt voor een goede opbouw van aroma’s en dito zuurgraad. De druiven worden dikwijls pas eind oktober geplukt. De wijnen hebben dankzij de koele nachten levendige zuren. Het zijn geconcentreerde wijnen met een opmerkelijke intensiteit van kleur, fruit en smaak. Het plateau heeft een transformatie ondergaan tot een wijnbouwgebied van meer dan 20.000 hectare. De bodemgesteldheid is zeer gevarieerd. De beste wijngaarden liggen ten noorden van de rivier. De met kalk verrijkte bodems houden het spaarzame regenwater hier beter vast. Er heerst een traditie van contractteelt. De beste Bodegas bezitten niet alle wijngaarden waar de druiven vandaan komen. De topbodegas zijn daarom terughoudend uit welke wijngaarden de beste druiven komen.

Wijnbeschrijving:

De wijnen uit Ribera del Duero zijn heel anders in stijl dan de wijnen afkomstig uit de Rioja, minder dan 100 km naar het oosten. De druiven worden met de hand geplukt en worden vergist in cementen en RVS-tanks. Alleen natuurlijke gisten, afkomstig van de druiven zelf, worden gebruikt. De wijn heeft geen houtopvoeding gehad maar rijpt 4 tot 6 maanden in grote cementen tanks voordat de wijn wordt gebotteld. De wijn heeft een bijzonder diepe, jeugdige kleur. Heerlijk geurend naar rijpe zwarte bessen, kersen, bramen en wat aardbeien. De smaak is diep en vol. Ladingen fruit, veel karakter en op het eind iets van specerijen. Een bijzondere rode wijn.

Wijn/spijs combinatie:

De wijn is breed inzetbaar en past bij veel vleesgerechten. Gaat ook goed samen met jonge niet te zoute kazen.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling