Telmo Rodriguez - Molino Real

2015, Andalusië, Sierras de Málaga DO

De druiven voor deze dessertwijn komen uit het bergachtige achterland van Málaga. De wijngaarden liggen op verschillende hoogten: variërend van 350 tot 1000 meter hoogte op steile hellingen. Overigens zijn daar geen terrassen aangelegd omdat dat de eigenheid van de bodems zou veranderen in de loop van de tijd. De bodemsoorten zijn zonder uitzondering zeer geërodeerd en met leisteen. Dat laatste is belangrijk omdat die donkere bodems warmte opslaan en die gedoseerd afgeven aan de stokken. Op grotere hoogte is dat een voordeel bij het rijpen van de druiven. Eenmaal geplukt worden de druiven uitgespreid op de grond te drogen gelegd (asoleo geheten). De suikerconcentratie neemt dan toe omdat het water in de druif deels verdampt. De fermentatie geschiedt in 225 liter vaten en duurt 20 maanden op lage temperatuur. De flessen bevatten 50 cl wijn. Er worden jaarlijks ongeveer 5800 flessen van gemaakt. In de neus veel citrusfruit, tropisch fruit en honing. De wijn is zeer geconcentreerd en het zoet is volmaakt in balans met de fraaie zuren. De afdronk is erg lang.


Land:
Spanje
Jaartal:
2015
Regio:
Andalusië
Appelatie / Herkomst:
Sierras de Málaga DO
Druivenras:
Moscatel
Serveertemperatuur:
10-12°C
39,95

37,15 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Telmo omschrijft zichzelf als driving winemaker. Vanwege de vele kilometers die hij over de weg aflegt. Hij kreeg wijn van huis uit met de paplepel ingegoten. Zijn vader had in 1967 Remelluri in Rioja gekocht en dat bedrijf aan een grote reputatie geholpen. Niettemin gaf Telmo de voorkeur aan een carrière daarbuiten. Zijn opleiding tot oenoloog volgde hij in Bordeaux en behalve bij Remulluri deed hij in Frankrijk praktijkervaring op bij châteaux als Cos d’Estournel en Petit Village in Bordeaux, en bij vooraanstaande Rhôneproducenten als Chave, Beaucastel en Trévallon. Weer terug in Spanje startte hij in 1994 zijn eigen bedrijf, Companñía de Vinos Telmo Rodríguez. Telmo wilde het allemaal anders gaan doen. Hij is echter allesbehalve een wereldvreemde dromer, maar idealist en zakenman tegelijk. Enerzijds stoorde hij zich aan bepaalde negatieve ontwikkelingen binnen de Spaanse wijnbouw, zoals modernisering en rationalisering van de verkeerde soort, anderzijds zag hij ook dat de tijd rijp was voor dynamische initiatieven. “Sinds de 19de eeuw is Spanje alleen maar gericht geweest op volume en bulk. Zelfs Rioja, want waarom werden daar zoveel bodegas pal aan het spoor gebouwd? Notie van het terroir was ver te zoeken. Tot ver in de twintigste eeuw waren er in Spanje eigenlijk maar drie namen die iets voorstelden: Rioja, Jerez (sherry) en Torres. Het enorme potentieel van Spanje begint eindelijk op de juiste waarde geschat te worden. Zie bijvoorbeeld wat er gebeurd is in het ooit zo boerse Priorat, een totale metamorfose. Er ligt nog zoveel meer in het verschiet. Telmo is lid van de internationale vereniging La Renaissance des Appellations, een groepering van biologisch en bio-dynamisch werkende producenten die begrippen als eigenheid en terroir hoog in het vaandel hebben staan. Verknocht is hij aan de variatie van het Spaanse landschap. Telmo heeft zich van begin af aan sterk gemaakt voor het behoud van bedreigde inheemse druivenrassen en oude wijngaarden. Begin jaren negentig waren zogeheten internationale druivenrassen de grote rage in Spanje en werden oude, ongeleide stokken Garnacha massaal gerooid en vervangen door Cabernet Sauvignon en Merlot met draadgeleiding. Mogelijk gemaakt met overheidssubsidies. Telmo’s eerste wijn was daarom een Garnacha van oude stokken uit Navarra, een statement. Binnen zijn concept is een speciale plaats weggelegd voor kleine druiventelers als hoeders van een traditie die dreigt te verdwijnen. Hij betreurt het dat hun inspanningen zo lang onderbelicht gebleven zijn, omdat hun fruit anoniem in middelmatige coöperatiewijnen terecht kwam.

Informatie gebied:

Málaga, we duiken hier het hete zuiden in. Eeuwen geleden waren zeer veel kwaliteitswijnen zoet, vooral in het Zuid Spaanse Málaga. In de 17de eeuw was deze streek zeer gekend omwille van een zoete Moscatel die Molino Real genoemd werd. Voor zoete wijnen zijn in deze streek voeren twee druiven de boventoon. De Moscatel en de Pedro Ximenez die we kennen van de sherry’s. Door de opkomst van het massatoerisme leek het alsof de wijnindustrie hier in de jaren 80 ten dode opgeschreven was. Maar stilaan klom ze terug uit het diepe dal. In Málaga beginnen de wijngaarden vanaf de kuststreek om dan landinwaarts de bergen in te trekken. De wijn van Telmo komt uit het bergachtig gebied Axarquía dat zich ten noordoosten van de stad Málaga uitstrekt. Begin jaren negentig vond Telmo hier oude verwaarloosde wijngaarden met een enorme potentie.