Tempore - Generación 73

2018, Aragón, Aragon

De naam 73 slaat op het geboortejaar van één van de familieleden. De wijn is vergist op RVS vaten met gebruikmaking van de eigen, inheemse gisten. Daarna heeft hij een lichte houtopvoeding meegekregen: twee maanden op 500 liter vaten van Frans eiken. In de neus heeft hij intense aroma’s van rijpe zwarte bessen en pruimen, maar ook van karamel. Het mondgevoel is zijdezacht en de smaak zowel fris als complex, mede door de lichte houttoets.

Heerlijk om zo te drinken, maar ook bij de lichtere vlees- en kaasgerechten. Of bij tapas.

Land:
Spanje
Jaartal:
2018
Regio:
Aragón
Appelatie / Herkomst:
Aragon
Druivenras:
garnacha tinta
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
Biologisch:
  • Biologisch
12,95

11,75 per 6

+

Omschrijving

Informatie producent:

Bodegas Tempore is gevestigd in Lécera, iets ten zuiden van Zaragoza in de provincie Aragón. Tempore betekent in het Spaans zowel Tijd als Zaaitijd. De wijnmakers hebben hiermee willen aangeven dat ze hun inspanningen in het wijnbouwproces zien als een investering om te komen tot heel goede wijnen. Ze hanteren in dit nog jonge bedrijf meerdere principes. Zo hebben ze geïnvesteerd in de modernste technieken om wijn te maken (zoals temperatuur-gecontroleerde RVS tanks), maar hanteren aan de andere kant ook de uitgangspunten van de biologische en organische wijnbouw. Het bedrijf mag dan nog jong zijn (van 2002), de wijngaarden zijn dat zeker niet. Ze bebouwen 70 ha. wijngaarden, die voor een belangrijk deel bestaan uit oude stokken garnacha. Die staan op de traditionele wijze aangeplant: gobelet of bush-vine heet de groeiwijze, waarbij de plant op zichzelf staat en groeit, los van andere planten. De wijnmakers interveniëren zo min mogelijk in het proces in de wijngaard omdat ze de eigenheid van de garnacha wijnen willen benadrukken. Zo gebruiken ze ook alleen inheemse gisten bij de fermentatie. Tempore verbouwt overigens alleen inheemse druivenrassen, zoals garnacha (wit en rood), tempranillo en macabeo.

Informatie gebied:

Wijn van IGP Bajo Aragón is een vino de la tierra en komt uit het oostelijk gedeelte van de regio Aragón, en uit de provincie Zaragoza. In het geval van Bodegas Tempore liggen de wijngaarden op ongeveer 550 meter hoogte. Dat, gecombineerd met de ligging landinwaarts, zorgt voor een onherbergzaam landklimaat om wijn in te maken. Het is er extreem droog (slechts 300 mm neerslag per jaar). Er zijn lange en bitterkoude winters en korte, verschroeiende zomers (op 90% van de dagen schijnt de zon). De verschillen tussen de dag- en nachttemperatuur zijn bijzonder groot; in de zomer kan dat oplopen tot wel 25 graden. De bodems zijn schraal en rotsachtig: precies de ondergrond die wijnranken dwingen om tot het uiterste te gaan om nog voeding uit de bodem te halen. En dat komt ten goede aan de concentratie en mineraliteit van de wijn. De bodem bestaat vooral uit kalk-zandsteen.

Wijnbeschrijving:

De naam 73 slaat op het geboortejaar van één van de familieleden. De wijn is vergist op RVS vaten met gebruikmaking van de eigen, inheemse gisten. Daarna heeft hij een lichte houtopvoeding meegekregen: twee maanden op 500 liter vaten van Frans eiken. In de neus heeft hij intense aroma’s van zwarte bessen en pruimen, maar ook van karamel. Het mondgevoel is zijdezacht en de smaak zowel fris als complex, mede door de lichte houttoets.

Wijn/spijs combinatie:

Heerlijk om zo te drinken, maar ook bij de lichtere vlees- en kaasgerechten. Of bij tapas.