Boekenhoutskloof - The Chocolate Block

2018, Franschhoek district, Western Cape

The Chocolate Block is een geheel eigen wijn binnen Boekenhoutskloof. Het komt voort uit het project om de potentie van nieuwe percelen te ontdekken. Voorop staat het produceren van een wijn van wereldklasse. De druiven komen van percelen die op verschillende locaties liggen. De Grenache komt van zeer oude stokken (de oudste stokken van Zuid-Afrika) die op een zanderige ondergrond staan. Dit zorgt voor perfecte rijping van de druiven. De Cinsault komt weer van granieten bodems. Uiteindelijk worden de verschillende druiven bij elkaar gebracht voor een unieke blend waarbij Syrah de belangrijkste druif is. De naam doet vermoeden dat de wijn een echte blockbuster is. Veel van alles met duidelijke pure chocolade tonen. In de praktijk valt dit mee. De wijn is niet vermoeiend en heeft genoeg frisheid. Proeven we iets van Europa hierin terug? In de geur mooie tonen van specerijen en pruimen. Heerlijk donker bosfruit en zelfs wat bloesem. De wijn heeft een goede zuurgraad en heerlijke rijpe tannines. Heerlijk met een malse steak van de grill of pittige charcuterie. Leg de wijn voor het drinken een half uurtje in de koelkast om het fruit nog wat beter naar voren te krijgen.

#WinemagRating: 91/100

"The Chocolate Block 2015 is for the first time made entirely from Swartland fruit, which he describes as a “significant step” for the brand. A blend of 71% Syrah, 15% Grenache Noir, 8% Cabernet Sauvignon, 5% Cinsault and 1% Viognier, production amounted to the equivalent of 1 675 barriques or 502 500 bottles – the scale of this enterprise in the South African context is awesome. So what does sourcing the grapes exclusively from the Swartland change? Essentially, I think the wine has become a little more aromatically brooding, the palate a little more savoury. On the nose, red and black fruit, some floral fragrance and spice but also some black olive which perhaps wasn’t there before. The palate is broad and super-rich, the tannins very fine – Kent is famously sceptical of “freshness” preferring weight and structure and this is indeed a hearty wine, the 14.74% alcohol bringing just a little heat to the finish. All in all, however, it’s a flavoursome drop"

Land:
Zuid-Afrika
Jaartal:
2018
Regio:
Franschhoek district
Appelatie / Herkomst:
Western Cape
Druivenras:
Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache Noir, Cinsault en Viognier
Serveertemperatuur:
16-18°C
23,95

18,50 per 6

+

Omschrijving

Boekenhoutskloof - The Chocolate Block

Boekenhoutskloof is één van de topproducten die Zuid-Afrika te bieden heeft. In 1776 werd Boekenhoutskloof als kleine boerderij opgericht door Franse hugenoten. Ze zagen al snel dat het klimaat en de grond ideaal waren voor de wijnbouw. We maken een sprong naar 1993, de vervallen wijnboerderij wordt na het einde van de apartheid gekocht door drie ondernemers, kijkend naar de toekomst en mogelijkheden van het “nieuwe" Zuid-Afrika. Er werd gestart met het herplanten van Franse rassen, zoals o.a. Syrah en Cabernet Sauvignon. Ook de huidige wijnmaker Marc Kent heeft nog altijd iets met Frankrijk. Hij gaat er minstens eenmaal per jaar op bezoek om in de noordelijke Rhône nieuwe inspiratie op te doen. Thuis in Franschhoek heeft hij naam gemaakt met kanjers van wijnen als Boekenhoutskloof Semillon, Syrah en Cabernet Sauvignon, die stuk voor stuk tot de absolute top van Zuid-Afrika behoren. Er wordt in de wijngaarden op een zo natuurlijk mogelijke manier gewerkt. Na het plukken worden de druiven met de hand gesorteerd en in de moderne wijnmakerij verder opgevoed. Er wordt duurzaam naar de omgeving gekeken. Op dit moment zijn ze de niet inheemse planten en bomen aan het verwijderen om zo de natuurlijke diversiteit weer terug te krijgen. Grote delen van de bergen zijn al ontdaan van pijn- en gombomen, die oorspronkelijk niet in het gebied voorkomen. Zo zie je dat ze bij Boekenhoutskloof omgeving en wijnmaken zeer serieus nemen. Een goede zaak!

Zuid-Afrikaanse wijn in een vogelvlucht

Toen Mandela in 1990 als vrij man de gevangenis uitliep, had de Zuid-Afrikaanse wijnbouw er weliswaar al een geschiedenis van ruim 300 jaar opzitten, maar stond het tegelijkertijd nog in de kinderschoenen. Het prachtige land met zijn bewogen historie is nu een van de meest dynamische en spannende wijnlanden ter wereld. Sinds de afschaffing van de apartheid is er een (her)ontwikkeling van nieuwe en vergeten terroirs gaan met als doel steeds meer unieke wijnen te ontwikkelen. Dit wordt mede bepaald door de structuur van de industrie en vooral de mensen. In tegenstelling tot een aantal andere wijnlanden in de “Nieuwe Wijnwereld" kent Zuid-Afrika relatief veel kleinere, zelfstandige ondernemingen, waar de wijnmaker ook eigenaar is. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in het zuidwesten van Zuid-Afrika, relatief dichtbij de oceaan. De koude stroming vanuit Antarctica zorgt voor verkoeling. De meeste wijnstokken gedijen daarom in een bijna perfect mediterraan klimaat. De wijnen van Boekenhoutskloof komt uit het district Paarl. Dit gebied is samen met Stellenbosch de traditionele spil van de Kaapse wijnactiviteit. Hoe opwindend de resultaten van recente aanplantingen in andere koelere contreien ook zijn. De wijnactiviteit zal waarschijnlijk gecentreerd blijven op Stellenbosch en Paarl. De wijngaarden van Boekenhoutskloof bevinden zich in Paarl (naast Stellenbosch iets meer landinwaarts), om precies te zijn, tot het subdistrict Franschhoek. Paarl ligt wat verder weg van de verkoelende invloed van de oceaan. Franschhoek ligt echter hoger en is driezijdig door bergen omsloten. Dit zorgt voor verkoeling in de nachten wat ten goede komt aan de aroma's en gelijkmatige rijping van de druiven. Dit microklimaat zorgt er voor dat een handvol topproducenten, zoals Boekenhoutskloof, ongeëvenaarde wijnen kunnen produceren.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling