Valserrano - Crianza

2016, La Rioja (SPA), Rioja DOC

De wijn bestaat voor 80% uit Temperanillo, de belangrijkste blauwe druif van Rioja (en ook van heel Spanje). Als hij op zichzelf staat levert dat als jonge (Jovenes) wijn een heerlijke, fruitige wijn op met veel framboos en aardbei in geur en smaak. In Crianza's of hogere wijnen die vaak 70% of meer bevatten geeft Tempranillo rozijn- en kaneelachtige rijkdom. Valserrano Crianza is elegant, fijn, met niet teveel hout (er wordt voor een deel Frans eiken gebruikt in plaats van het gebruikelijke Amerikaans eiken). In lichte jaren is de Crianza een plezier aan fruit; aardbeien, bramen, zwarte kersen, en heeft hij een verfrissende, levendige smaak zonder daarbij een "dertien-in-een-dozijn" te worden. Hij heeft dan ongeveer een jaar op fust gelegen. In de grote jaren is Valserrano Crianza in vergelijking tot andere Rioja's een echte topper. Vol, verfijnd en een goede structuur om ook als gastronomische wijn gebruikt te kunnen worden. Een kwaliteits Crianza die menig (duurdere) reserva achter zich laat. Hij kan ook prima ouderen. 6 tot 8 jaar is geen probleem. De wijn past uitstekend bij stevige vleesgerechten zoals hazenpeper, maar ook lamskoteletjes.

Land:
Spanje
Jaartal:
2016
Regio:
La Rioja (SPA)
Appelatie / Herkomst:
Rioja DOC
Druivenras:
Tempranillo en Mazuelo
Serveertemperatuur:
16-18°C
14,95

13,90 per 6

+

Omschrijving

Het wijnhuis

De overgrootvader van de huidige eigenaar (Juan Pablo de Simon), Marques de la Solana begon halverwege de 19e eeuw wijnen te produceren volgens de Bordeauxmethode (alleen druiven van eigen wijngaard en kleine houten fusten). Toen al werden de wijnen op fles verkocht aan geselecteerde afnemers in Spanje, Cuba en Frankrijk. Tot vandaag de dag gebruikt deze Bodegas nog steeds alleen druiven van eigen wijngaard dat een zeldzaamheid genoemd mag worden. Jaime, de zoon van Juan Pablo, de vijfde generatie, heeft onlangs zijn intrede gedaan in het bedrijf en lijkt in vele opzichten op zijn vader. Het enige wat voor hen telt is de zorg voor het land, het maken van de wijnen en de uiterst moeilijke taak van het assembleren van de 2500 fusten die er liggen. Van commercie willen ze eigenlijk niets weten. Men weet dat ze tot een uitstervend ras behoren. Misschien is dat wel het unieke karakter dat de Valserrano wijnen zelf ook hebben? De oppervlakte van het wijngaardareaal van Bodegas de la Marquesa beslaat vandaag de dag circa 65 hectare gelegen op een hoogte tussen 450-500 meter. De helft ligt dichtbij de bodega en is verdeeld in 3 stukken: 12 hectare, ten noorden, heeft vrij veel kalk in de grond met wat klei. Vroeger stonden hier voornamelijk witte druiven, want de grondsoort is er perfect geschikt voor. 17 Hectare vindt men hoger gelegen op een plateau achter het dorpje. Hier treft men meer zand aan en een deel (4 hectare) wordt beschermd door een bos met pijnbomen dat door de vader van Juan Pablo in oorsprong was aangeplant voor de productie van houten kistjes. Van deze wijngaard wordt Finca Monteviejo gemaakt, een top Rioja met een uniek karakter.

Rioja

In 1991 kreeg Rioja een DOC status, de hoogste herkomstbenaming die men in Spanje kent; Een bewijs dat de kwaliteit nog verder verbeterd is. Het is een gebied met een enorme rijke historie. Over het algemeen kan men stellen dat de meeste Rioja's van betrouwbare kwaliteit zijn, van lichte fruitige wijnen tot echte toppers die een heel lang leven beschoren zijn. Het is echter gezien deze rijke historie en de door de eeuwen heen alom gerespecteerde kwaliteit wel jammer dat er ook nog steeds matige en slecht gemaakte Rioja's met een te commerciële smaak te verkrijgen zijn. Het is Rioja in afkomst maar daar is ook alles mee gezegd. Dat is een gevolg van het systeem van wetgeving op dit gebied. Het gebied La Rioja, gelegen in het noordoosten van Spanje, is niet het grootste wijngebied van Spanje maar wel het bekendste en zeker een van de oudste en belangrijkste. Het wijngebied ligt niet alleen in de autonomia La Rioja maar ook voor een deel ten noorden van de rivier de Ebro, deels in het noordwesten in de provincie Alava (Baskenland) en deels in Navarra (oosten). Het Rioja gebied omvat vandaag de dag circa 53.000 hectare wijngaarden en kan verdeeld worden in 3 subgebieden en dus in de basis 3 typen Rioja waarbij de rivier de Ebro een belangrijke rol speelt. Rioja Alavesa, ten noorden van de Ebro, vaak beschouwd als Rioja met de meeste finesse en elegantie. Hier rijpt de Tempranillo met een dunnere schil waardoor de wijnen prachtig fruit bevatten. Rioja Alta ligt ten zuid-westen van de Ebro. Omdat de temperatuur hier iets hoger ligt zijn de wijnen over het algemeen wat forser. Rioja Baja ligt ten zuidoosten van de Ebro. Dit gebied ziet men over het algemeen als kwalitatief het minst. Hier komt meer irrigatie voor waardoor de productie het hoogst is.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling