Vida Organica - Malbec

2019, Mendoza

De Malbec kent zijn oorsprong in Frankrijk, waar hij nog steeds voornamelijk in de Cahors staat. Tevens wordt de Malbec gebruikt in sommige Bordeaux zoals Côtes de Bourg. Ook in een aantal gedeeltes van de Loire staat de Malbec aangeplant, alleen dan meestal onder de naam Cot.

De Franse Malbec is wat minder gul en rijp dan zijn Argentijnse collega. Een goed gemaakte Malbec uit Argentinië is donker van kleur, vrij stevig van smaak met tonen pruimen, zwarte bessen, rijpe tannine, net zoals deze Vida Organica Malbec. De ideale partner voor bijvoorbeeld een ribeye.

Land:
Argentinië
Jaartal:
2019
Regio:
Mendoza
Druivenras:
Malbec
Serveertemperatuur:
16-18ΡC
Biologisch:
  • Biologisch
7,95

7,39 per 6

+

Omschrijving

Biologische wijnbouw aan de voet van de Andes

De familie Zuccardi kwam aan het eind van de 19e eeuw vanuit Italië naar Argentinië. In de jaren '50 van de 20e eeuw startte Alberto V. Zuccardi, de vader van huidig directeur José Alberto Zuccardi, een irrigatiebedrijf; een goede keuze, omdat in Argentinië vrijwel geen land- en akkerbouw kan plaatsvinden zonder irrigatie. Om te bewijzen hoe goed het irrigatiebedrijf functioneerde, plantte Alberto in 1963 de eerste wijngaarden aan in Maipú. Tien jaar later kocht hij een nieuw wijngaardterrein ten oosten van Mendoza. Zijn zoon José Alberto heeft sinds 1985 de dagelijkse leiding over het wijnbedrijf. Onder diverse labels produceert Zuccardi wijnen van constante en hoge kwaliteit in het midden- en hogere segment. Ook krijgen de wijnen regelmatig prijzen op internationale wijnproeverijen en beurzen. Zuccardi maakt niet alleen niet-biologische wijnen, maar heeft ook een aantal wijngaarden waar biologische wijnbouw plaatsvindt.

Wijnbouw in Argentinië

Chili en Argentinië worden enkel gescheiden door de Andes. Maar de verschillen in wijnbouw zijn enorm. Waar Chili zijn verkoeling krijgt van de koude Stille Oceaan en de hitte wordt afgeschermd door de Andes. De Argentijnse wijngaarden zijn vaak een groene oase in een dorre halfwoestijn. Het succes ligt in de hoge ligging van de wijngaarden. Van 700 tot 1400 m en in de noordelijke provincies gaat men al tot boven de 3000 meter. In Europa ondenkbaar. Hierdoor zijn de nachttemperaturen laag genoeg om de druiven veel smaak en kleur te geven. De wijngaarden van Monteviejo liggen zo'n 100 kilometer ten zuiden van Mendoza, aan de voet van de Andes tussen de 900 en 1250 meter Mendoza is de dominante wijnprovincie, met vele gebieden erbinnen. Centraal Mendoza heeft de langste traditie voor klassewijn. Hierbinnen valt de Valle de Uco. Een groot aandeel van de beroemdste producenten heeft hier zijn basis, zo ook Monteviejo. Het heeft een reputatie opgebouwd van uitstekende Malbec. De druif die zijn oorsprong heeft in de Bordeaux en Cahors. Door de schone droge berglucht heeft de Malbec hier geen last van de vele ongemakken en ziektes die ze heeft in Europa.