Waterkloof - Cape Coral Mourvèdre Rosé

2019, Stellenbosch district, Stellenbosch

Mourvèdre, zo weten we uit Zuid Frankrijk, is een uitermate geschikte druif om rosé van te maken. Hij is soepel, heeft veel sap en mooie zuren waardoor je een opwekkende wijn krijgt. Dat weten ze ook bij Waterkloof in Zuid Afrika. Deze rosé is uitsluitend gemaakt van de z.g. lekwijn: de schilletjes hebben niet meegedaan in het proces. Dat verklaart de mooie lichte zalmkleur van de wijn. De fermentatie werd op gang gebracht uitsluitend dooor de druif-eigen gisten; er werden geen fabrieksgisten toegevoegd om het proces te sturen. Na de fermentatie heeft de wijn 8 maanden sur lie rijping gehad; een rijping op zijn dode gistcellen om complexiteit aan de wijn te geven. In de aroma's herken je elegant rood fruit, granaatappel en framboos. In de smaak heeft de wijn een licht en fris mondgevoel en een elegante en lange afdronk. Heerlijk voor op een terras maar ook bij een lichte maaltijd (b.v. sushi). Er worden jaarlijks ongeveer 20.000 flessen van gemaakt.


Land:
Zuid-Afrika
Jaartal:
2019
Regio:
Stellenbosch district
Appelatie / Herkomst:
Stellenbosch
Druivenras:
Mourvèdre
Serveertemperatuur:
8-10°C
Biologisch:
  • Biodynamisch
  • Biologisch
13,95

12,97 per 6

+

Omschrijving

Waterkloof

De wijngaarden van Waterkloof liggen op de Schapenberg, vlak bij False Bay en Stellenbosch, aan de voet van de Hottentot-Holland bergen tussen 150 en 300 meter boven zeeniveau. Er wordt biodynamisch gewerkt, de wijnen van Waterkloof zijn biologisch gecertificeerd. Waterkloof is een erg mooi bedrijf dat bruist van de biodiversiteit. Overal prachtige planten, bloemen en dieren. Ze werken op een natuurlijke manier en nemen dat zeer serieus: zo wordt met paard en wagen gewerkt omdat tractoren en andere machines de grond te veel aandrukken. Naast wijnen onder eigen naam brengt Waterkloof ook een aantal wijnen uit gemaakt van druiven van een andere wijngaard, onder de naam Peacock Ridge. Deze wijnen zijn niet biologisch; op deze wijngaarden van False Bay Vineyards wordt de lutte raisonnée-methode toegepast: biologisch als het kan, maar als gekozen moet worden tussen een mislukte biologische oogst of een geredde oogst met minimaal ingrijpen, dan wordt voor het laatste gekozen.

Wijnbouw in Zuid-Afrika

Toen Mandela in 1990 als vrij man de gevangenis uitliep, had de Zuid-Afrikaanse wijnbouw er weliswaar al een geschiedenis van ruim 300 jaar opzitten, maar stond het tegelijkertijd nog in de kinderschoenen. Het prachtige land met zijn bewogen historie is nu een van de meest dynamische en spannende wijnlanden ter wereld. Sinds de afschaffing van de apartheid is er een (her)ontwikkeling van nieuwe en vergeten terroirs gaande met als doel steeds meer unieke wijnen te ontwikkelen. Dit wordt mede bepaald door de structuur van de industrie en vooral de mensen. In tegenstelling tot een aantal andere wijnlanden in de “Nieuwe Wijnwereld" kent Zuid-Afrika relatief veel kleinere, zelfstandige ondernemingen, waar de wijnmaker ook eigenaar is. De wijnbouw vindt voornamelijk plaats in het zuidwesten van Zuid-Afrika, relatief dichtbij de oceaan. De koude stroming vanuit Antarctica zorgt voor verkoeling. De meeste wijnstokken gedijen daarom in een bijna perfect mediterraan klimaat. De wijnen van Waterkloof komt uit het district Stellenbosch. Dit gebied is samen met Paarl de traditionele spil van de Kaapse wijnactiviteit. Hoe opwindend de resultaten van recente aanplantingen in andere koelere contreien ook zijn, de wijnactiviteit zal waarschijnlijk gecentreerd blijven rond Stellenbosch en Paarl.