Wijnproeverijen en cursussen

In ons sfeervolle proeflokaal in Rosmalen organiseren wij regelmatig proeverijen en workshops. Hieronder vind je informatie over de cursussen die we geven in 2018 en de verschillende thema-avonden. Ook kan je zelf een proeverij bij ons bespreken.

1. Zelf een proeverij bespreken

Voor groepen van 6 personen of minder kan je bij ons een vrijdagavond bespreken. Je wordt dan ontvangen aan de proeftafel in onze winkel. We proeven in 1 tot 1,5 uur 4 tot 8 wijnen, afhankelijk van het budget. Onze proeverij voor 6 personen of minder heeft een startbedrag van minimaal 90,-, maar je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wil! De proeverij zal plaatsvinden tussen 18 en 20 uur.

Voor groepen van 7 tot en met 15 personen kan je een afspraak maken voor een proefavond in onze winkel met een thema naar keuze. In principe zijn we alle avonden in de week beschikbaar, behoudens afspraken in onze privé-agenda. Onze proeverij voor 7 tot en met 12 personen heeft een startbedrag van minimaal 250,-, maar je kan het ook hier natuurlijk zo gek maken als je zelf wil.

Voor groepen van 16 personen of meer komen we op locatie, bij je thuis of bij je bedrijf. Prijs is op aanvraag, data in overleg.

Bel 073-5236070 voor meer informatie, of mail naar info@albertuswijnen.nl


2. Cursussen

We bieden dit jaar twee cursussen aan, een beginnerscursus tot ‘Betweter in de Wijn’ van 5 avonden en een beginnerscursus tot ‘Ontvanger van de Wijnkaart’ van 3 avonden. Beide cursussen zijn erop gericht om mensen die van wijn houden wegwijs te maken in het doolhof dat de wijnwereld soms kan zijn. Onderwerpen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld; Wijn proeven, hoe pak je dat aan? En; Hoe herken je de verschillen tussen druivenrassen? Maar ook; Wat is nou kenmerkend voor een witte Bourgogne? Tijdens de lessen worden wijnen geproefd en wordt er ingegaan op de theorie. Het belangrijkste verschil tussen de cursus van 5 avonden en die van 3 avonden, is dat er bij de eerste dieper op de stof kan worden ingegaan. Aanmelden kan tot twee weken voor aanvang via info@albertuswijnen.nl of 073-5236070. Cursussen vinden alleen doorgang bij voldoende aanmeldingen.

‘Betweter in de Wijn’ (5 avonden) (VOL)

Na afloop van deze cursus ben jij Betweter in de Wijn. Je weet nét iets meer dan de rest, en mensen gaan dingen over wijn aan je vragen. Bovendien voorzie je je vrienden en familie regelmatig van feitjes en weetjes over wijn. Gewenst en ongewenst. Je bent een echte Betweter!

Inhoudelijk ziet de cursus er als volgt uit:

Dinsdag 6 maart: Wijn proeven, hoe pak je dat aan?

Dinsdag 13 maart: Hoe maak je wijn en waar komt het zoal vandaan?

Dinsdag 20 maart: Witte wijnen, proeven en herkennen

Dinsdag 27 maart: Rode wijnen, proeven en herkennen

Dinsdag 3 april: Mousserende en versterkte wijnen

De cursus kost 150 euro. Dit bedrag is inclusief je eigen set van 4 Spiegelau glazen en een cursusboek.

De cursusavonden vinden plaats in onze winkel aan de Torenstraat 4 in Rosmalen en duren van 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn maximaal 15 plaatsen beschikbaar voor deze cursus. GEEN PLAATSEN BESCHIKBAAR


‘Ontvanger van de Wijnkaart’ (3 avonden) (VOL)

Als je deze cursus hebt gedaan, zal je merken dat jij ineens de ‘ontvanger van de wijnkaart’ bent. Als je ergens gaat eten, krijg jíj de wijnkaart in je handen gedrukt. Jij hebt er immers verstand van!

Inhoudelijk ziet deze cursus er als volgt uit:

Dinsdag 15 mei: Wijn maken en wijn proeven, hoe zit dat?

Dinsdag 22 mei: Witte wijn, proeven en herkennen

Dinsdag 29 mei: Rode wijn, proeven en herkennen

De cursus kost 100 euro. Dit bedrag is inclusief je eigen set van 4 Spiegelau glazen. We werken vanuit een cursusboek. Dit boek mag je zelf aanschaffen of via ons kopen met 50% korting. Het boek is niet verplicht, wel handig.

De cursusavonden vinden plaats in onze winkel aan de Torenstraat 4 in Rosmalen en duren van 19.30 tot 21.30 uur. Er zijn maximaal 15 plaatsen beschikbaar voor deze cursus. GEEN PLAATSEN BESCHIKBAAR

3. Workshops

We bieden workshops aan met verschillende thema’s. Tijdens deze workshops worden er ongeveer 10 wijnen geproefd. De workshopavonden starten om 19 uur en duren ongeveer 2 uur. Aanmelden kan tot een week voor aanvang via info@albertuswijnen.nl of 073-5236070. De prijs wisselt per workshop. Workshops vinden alleen doorgang bij minimaal 8 deelnemers. In 2018 bieden we de volgende workshops aan:

Dinsdag 17 april: Wijn en spijs, hoe combineer je wijn met eten? (VOL)

Waarom past een Sauvignon Blanc eigenlijk niet bij wildstoof? Hoe maak je nou een goede combinatie met wijn en eten? Tijdens deze workshop gaan we in op de theorie achter het combineren van wijn en spijs en ervaren we wat er gebeurt als combinaties juist of onjuist zijn.

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: 30 euro p.p.

Dinsdag 5 juni: Wijnproeven voor beginners (VOL)

Het ziet er altijd heel indrukwekkend uit: Ome Harry die tijdens het jaarlijkse familiediner draait met zijn wijnglas, snuft, snuift en gorgelt met de wijn. Heeft dit nut? Of is het onzin? Tijdens deze workshop leer je waarom het nut heeft en hoe je dit zelf kunt aanpakken. We proeven verschillende wijnen en oefenen met het benoemen wat je proeft en ruikt. Zo geniet je nog meer van je glas wijn!

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: 25 euro p.p.

Dinsdag 12 juni: Oude Wereld versus Nieuwe Wereld, the battle (VOL)

Wijnjournalist Gert Crum zei laatst: “Nergens ter wereld worden zulke mooie wijnen gemaakt als in de Bourgogne.” Is dit een feit of een mening? Ervaar of er ook kwalitatief hoogwaardige wijnen uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika kunnen komen en of zij de strijd aan kunnen met bijvoorbeeld Bourgognes. Wat zijn eigenlijk de grootste verschillen tussen Europese wijnen en die uit de rest van de wereld? En wat vind jij het lekkerst?

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: 25 euro p.p.

Donderdag 5 juli: Franse wijn, hoe zit dat nou?

Er komt ontzettend veel wijn uit Frankrijk. Helaas is zelden duidelijk wat er nou precies in de fles zit die je koopt. De Fransen zetten er gewoon op ‘Côtes du Rhône’ of ‘Bordeaux’ en gaan er daarmee vanuit dat iedereen dan wel weet wat er in die fles zit. Hierdoor kiezen veel wijndrinkers eerder voor de duidelijke etiketten van de wijnen uit bijvoorbeeld Chili. Zonde, want uit Frankrijk komt heel veel moois! Tijdens deze workshop gaan we in op het lezen van de etiketten en het proeven van wijn uit verschillende Franse wijngebieden.

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: 25 euro p.p.

Donderdag 30 augustus: Ontdek je wijnsmaak; wijnstijlen en wijnmaaktechnieken

Hoe kan het dat Chardonnay je de ene keer heel goed smaakt, en de andere keer niet? Tijdens deze workshop gaan we in op wijnmaaktechnieken; het gebruik van hout heeft bijvoorbeeld ontzettend veel effect op een wijn. Maar ook het klimaat heeft invloed; een wijn uit noord-Italië smaakt heel anders dan een wijn uit het zuiden van Italië. Ontdek de verschillen en ontdek wat jij het lekkerst vindt!

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: 25 euro p.p.

Dinsdag 11 september: Italiaanse wijnen, proef de rode klassiekers

Italië.. het land van de azuurblauwe zee, uitgestrekte olijfboomgaarden, truffels, pasta en.. Wijn! Tijdens deze workshop proeven we van al het moois dat Italië op wijngebied te bieden heeft. We proeven de grote namen, maar ook de verborgen pareltjes. Als je nog geen fan was van Italiaanse wijn, dan word je het wel!

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: 30 euro p.p.

Dinsdag 2 oktober: Kaas en wijn, combineren en snoepen

Over kaas en wijn gaan vele verhalen de ronde. Sommigen beweren dat alleen rode wijn past bij kaas. Anderen menen dat port de enige wijn is die past bij alle kazen. Tijdens deze workshop ervaren we zelf hoe sommige combinaties uit kunnen pakken en we experimenteren ook met witte wijn en kaas. Zou dat lekker zijn? (Het antwoord is ‘ja’, trouwens)

Tijd: 19.00-21.00 uur

Kosten: 30 euro p.p.


4. Overzichtsproeverijen

Twee maal per jaar organiseren wij een mooie overzichtsproeverij met speciaal geselecteerde wijnen. Een goed moment om uw inkopen voor het komende seizoen te bepalen. Maar uiteraard ook een leuke gelegenheid om zelf of uw vrienden of kennissen met dé wijnspecialist van Rosmalen kennis te laten maken. Aan deze proeverij zijn geen kosten verbonden.