Winzer Krems - Grüner Veltliner

2019, Niederösterreich, Kremstal

Frisse stijl wijn met mooie aroma's van groene appels, witte peper en een beetje citrus. Perfecte introductie voor diegene die geïnteresseerd zijn in de mooie witte wijnen van Oostenrijk.

De Grüner Veltliner met vooral opwekkende zuren past bij gerechten die ook zuur hebben; salades, pasta met verse tomaatjes en vis met citroendressing. De hoger gekwalificeerde Grüner Veltliners hebben meer body en rijpheid en passen bij gerechten met groenten en gebakken vis. Snoekbaars met gebakken spinazie is een goed voorbeeld. De uitstekende combinatie van extractrijke en rijpe Grüner Veltliners met kruiden als gember, lente uitjes, knoflook en peper is opvallend. Een gebakken zeeduivel met een dressing van limoen, geserveerd met mango, spaanse peper, een rauw sjalotje en koriander is een moeilijk gerecht, maar niet voor het stevige en krachtige type Grüner Veltliner. De Grüner Veltliner van Winzer Krems valt tussen de wijnen met vooral opwekkende zuren en de hoger gekwalificeerde Grüner Veltliners.

Land:
Oostenrijk
Jaartal:
2019
Regio:
Niederösterreich
Appelatie / Herkomst:
Kremstal
Druivenras:
Grüner Veltliner
Serveertemperatuur:
8-10°C
7,95

7,39 per 6

+

Omschrijving

Een uitstekende coöperatie

Net als in Duitsland hebben veel Oostenrijkse wijndorpen met een lange wijnbouwhistorie ook een belangrijke coöperatie. Het gebied rond het stadje Krems, ten westen van Wenen, is daar een sprekend voorbeeld van. Het belang van de coöperatie valt te verklaren door de crises in de wijnbouw voor en na de oorlog, en in Oostenrijk ook met het schandaal van de jaren tachtig. Veel kleine boeren konden alleen maar overleven door zich aan te sluiten bij een coöperatie. Bovendien waren er veel gemengde bedrijven, met zowel wijndruiven als fruit, overigens nog steeds een belangrijk product van deze streek. Winzer Krems is goed voor maar liefst de helft van de in het Kremstal gemaakte wijn. Gelukkig zijn dat wijnen van een doorgaans zeer betrouwbaar niveau en voor een aantrekkelijke prijs.

Oostenrijk in een vogelvlucht

Wie het geluk heeft gehad te zijn blootgesteld aan Oostenrijks hedendaagse assortiment van intens zuivere, droge wijnen, weet dat ze in veel opzichten meer gemeen hebben met de Elzas dan met Duitsland. Het heeft wel een geheel eigen persoonlijkheid, door gebruik van originele druiven. Rond Wenen, waar de Alpen afdalen naar de grote vlakte die zich tot over Hongarije uitstrekt, wordt de meeste wijn gemaakt. De omstandigheden om wijn te maken zijn zeer divers. Het serieuze landklimaat en relatief bescheiden gemiddelde opbrengsten resulteren in wijnen die krachtiger zijn dan die van Duitsland. De meest voorkomende wijn is de Grüner Veltliner. Goed voor 1/3 van het gehele wijnareaal. De druif kan heerlijk fris en fruitig zijn, met volop zuren en een smaak die ergens tussen grapefruit en kruiden zweeft. De beste zijn bestand tegen de tand des tijds. Kremstal is een subgebied van wat voorheen Donauland heette. Hier komen serieuze wijnen vandaan, die naast de Wachau en Kamptal bekend staan om hun complexiteit. Dit verschilt per wijnboer.

Recensies

Geen berichten gevonden

Schrijf een beoordeling