Wittmann - Spätburgunder trocken

2018, Rheinhessen, Rheinhessen

Hoewel deze wijn door Weingut Wittmann gekenmerkt wordt als Gutswein (het instapniveau van VDP bedrijf), zou je abusievelijk kunnen denken dat hij een mindere wijn is. Dat is zeker niet het geval. Alles in de wijnbereiding gebeurt bij Wittmann met de hoogste kwaliteitseisen. De druiven van deze Spätburgunder (Pinot Noir) komen van een wat groter gebied om het wijnbedrijf heen dan de wijn die één stap hoger wordt geklassificeerd, de Ortswein. Maar alle druiven voor deze Spätburgunder komen van eigen wijngaarden, zijn biodynamisch geteeld en met de hand geplukt. Daarna volgde een nauwkeurige selectie van de druiven. De vinificatie gebeurde voor het grootste deel in grote, traditionele houten vaten. De houttonen in deze wijn zijn daardoor verwaarloosbaar. Wat je kan waarnemen in deze wijn: aroma's van roodfruit (bessen, aardbeitjes, frambozen), fijne aroma's van geroosterde noten en kruidigheid. Door de subtiele zuren heeft de wijn een fris mondgevoel. Delicaat en sappig is een goede samenvatting.


Land:
Duitsland
Jaartal:
2018
Regio:
Rheinhessen
Appelatie / Herkomst:
Rheinhessen
Druivenras:
Spätburgunder
Serveertemperatuur:
14-16ŒŒ°C
Biologisch:
  • Bio-dynamisch
21,50

20,00 per 6

+

Omschrijving

Weingut Wittmann

Weingut Wittmann behoort tot de absolute top van de Rheinhessen en van heel Duitsland. Wittmann is gevestigd in Westhofen, 30 km onder Mainz. Al diverse malen is hun Morstein Grosses Gewachs uitgeroepen tot de beste droge witte wijn van Duitsland. Het is een familie met traditie, wijn verbouwen door de familie gaat terug tot 1663. Dit zegt natuurlijk niks over de kwaliteit van de wijn, maar wel over de verbondenheid van de familie met de wijngaarden die ze bewerken. Wittmann is een van de voortrekkers op het gebied van ecologische wijnbouw in Duitsland. Vader Günter Wittmann was er in 1990 al van overtuigd dat de traditionele wijnbouw, waarbij opbrengsten centraal staan, de verkeerde weg was. Daarom schakelde hij over op milieuvriendelijke manier van wijn verbouwen, sinds 2004 werken ze zelfs biodynamisch. Dit betekent beduidend meer werk in de wijngaarden. Totaal wordt er ongeveer. 25 ha wijngaarden bewerkt. Deze zijn vooral met Riesling beplant, maar ook met pinot blanc, pinot gris en Silvaner. Günter Wittmann, die zich nog altijd over de wijngaarden ontfermt wordt tegenwoordig bijgestaan door zoon Philipp die zich bezighoudt met het werk in de kelder. Na een strenge selectie van de druiven in de wijngaard vindt er na binnenkomst in de kelders een tweede selectie plaats zodat alleen de beste druiven overblijven. Na een zeer zorgvuldige vinificatie krijgen de wijnen hun opvoeding in grote houten vaten. Vaak duurt de gisting tot ver in het volgende jaar zodat er complexe aroma's ontstaan.

Rheinhessen

Rheinhessen ligt ingeklemd tussen de Rijn in het noorden en oosten, in het westen door wijngebied de Nahe en in het Zuiden door wijngebied de Phalz. Met 26.000 ha is dit het grootste Duitse wijnbouwgebied. Rheinhessen leek jarenlang in slaap te zijn. Het kende enkele goede producenten rond het wijnstadje Nierstein (langs de Rijn). Elders leverde het de druiven voor de vooral naar Nederland geëxporteerde Liebfraumilch. Rond de eeuwwisseling veranderde de status van Rheinheissen. Door de komst van een groep hoogopgeleide en gedreven jonge wijnmakers is duidelijk gemaakt dat niet alleen de steile terrassen aan de Rijn, maar ook het saaie, golvende achterland met zijn vruchtbare gronden een goede kwaliteit kan voortbrengen. Veel van deze nieuwe wijnmakers zijn geïnspireerd geraakt door Phillip Wittman… De nieuwe lichting keert veelal terug naar traditionele methoden van wijn maken. Daarbij horen lage opbrengsten en natuurlijke gisten. Westhofen is tegenwoordig Duitslands nieuwe rieslingparadijs. De wijnen komen uit een aantal wijngaarden bij Westhofen, die tien jaar geleden nog totaal geen grote bekendheid hadden. En eerlijk gezegd, de leek en zelfs de gemiddelde wijnenthousiast ziet het bijzondere terroir er niet aan af, als je ze in het glooiende landschap ziet liggen. De bodem van de wijngaarden bestaat voornamelijk uit kalkrijke klei en kalksteen. Dit levert rijke wijnen met een goede zuurgraad op.